23.07.2010

Leta 2009 v EU porast zaseženih ponaredkov

Letno poročilo Evropske komisije o ukrepih carinskih organov

Letno poročilo Evropske komisije o carinskih ukrepih pri uveljavljanju pravic intelektualne lastnine kaže, da se je v letu 2009 povečal obseg ponarejenega oziroma piratskega blaga, zaseženega na zunanjih mejah EU. Carinski organi so ukrepali v 43.500 primerih in ustavili pretok 118 milijonov izdelkov, ki so domnevno kršili pravice intelektualne lastnine. Med najbolj pogosto zaseženimi najdemo cigarete, oblačilne etikete in oznake blagovnih znamk, kar 18 % vsega zadržanega blaga pa predstavljajo izdelki za vsakodnevno rabo, ki lahko potencialno ogrozijo tudi naše zdravje, kot so šamponi, zobne paste, igrače, zdravila in gospodinjski aparati.

Poročilo kaže, da je sodelovanje med carino, industrijo in trgovinskimi partnerji EU ključnega pomena za zagotavljanje višje ravni varstva pravic intelektualne lastnine. Tudi Slovenija se zaveda resnosti tega problema, ki je v zadnjem desetletju postal eden najbolj uničevalnih dejavnikov svetovne trgovine, zato je bila junija 2009 ustanovljena medresorska delovna skupina za boj proti piratstvu in ponarejanju, ki jo sestavljajo predstavniki vrhovnega državnega tožilstva, generalne policijske uprave, generalne carinske uprave, tržnega inšpektorata, direktorata za ekonomske odnose s tujino pri Ministrstvu za gospodarstvo in Urada za intelektualno lastnino.

Vir: Obvestilo za javnost Evropske komisije

julij (2)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)