15.04.2011

Lani porast evropskih patentnih prijav

Statistika EPU

Leta 2010 je Evropski patentni urad (EPU) prejel 235.000 evropskih patentnih prijav, kar je za 11 % več kot leto poprej in največ v vseh 34 letih obstoja urada. 39 % prijav je prišlo iz 38 držav članic Evropske patentne organizacije (EPO), 26 % iz ZDA, 18 % z Japonske in po 5 % iz Kitajske in Koreje. Med prijavitelji iz držav članic EPO prva tri mesta zasedajo Nemci (14 %), Francozi (5 %) ter Švicarji, Britanci in Nizozemci (vsi po cca 3 %). Koliko prijav za evropski patent so vložili slovenski državljani, ni znano, ker podrobnejša statistika še ni objavljena.

Največ prijav je bilo s področja medicinske tehnologije, ki ji sledijo računalniška tehnologija ter električni stroji, aparati in energija.

Vir in več: obvestilo EPU

julij (2)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)