10.03.2015

Kulturni festivali in vprašanja intelektualna lastnine – priročnik WIPO

Kontrolni vprašalnik o intelektualni lastnini kot pomožno orodje za organizatorje festivalov

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) je konec lanskega leta izdala publikacijo, ki ponuja smernice o pravicah intelektualne lastnine pri organizaciji kulturnih, folklornih in umetnostnih festivalov.

Praktični priročnik WIPO z naslovom IP & Folk, Arts and Cultural Festivals izhaja iz aktualnih razprav v okviru nacionalnih zakonodaj in mednarodne zakonodaje, kulturnih protokolov in nastajajočih oblik zaščite ter ponuja najboljše prakse z vsega sveta. Intelektualno lastnino predstavi v odnosu do kulturnega interesa, ugotavlja glavne ovire s področja intelektualne lastnine, s katerimi se soočajo organizatorji festivalov, in predstavi praktične elemente učinkovite strategije upravljanja intelektualne lastnine.

Pri WIPO izpostavljajo, da so "festivali ustvarjalni podjemi in ustrezno upravljanje intelektualne lastnine lahko bistveno prispeva k njihovemu uspehu, gospodarsko in kulturno. V odsotnosti skrbno premišljene strategije intelektualne lastnine lahko interese festivala zlorabijo oportunistična podjetja, ki v svojo korist s pridom izkoristijo ugled in priljubljenost festivala, pri tem pa ga včasih nepreklicno oškodujejo." Priročnik predlaga, da organizatorji festivalov opravijo pregled intelektualne lastnine v lasti festivala, in kot pomožno orodje ponudi vzorčni kontrolni vprašalnik (check-list).

Priročnik ponuja le smernice o intelektualni lastnini na tem področju in nekaj preprostih nasvetov, ne pa »ene rešitve za vse primere« in tudi ne odgovorov na vsa morebitna vprašanja glede intelektualne lastnine, s katerimi se soočajo organizatorji festivalov.

Publikacijo je pripravil Oddelek za tradicionalno znanje WIPO (WIPO Traditional Knowledge Division), ki obravnava varstvo tradicionalnega znanja in tradicionalnih kulturnih izrazov domorodnih ljudstev in lokalnih skupnosti. Na tem naslovu so prosto dostopni še drugi priročniki s tega področja, sicer pa so publikacije WIPO prosto dostopne tudi na naslovu http://www.wipo.int/freepublications/en/. Vse vodiče in priročnike je moč brezplačno natisniti.

januar (6)