31.05.2016

Kršitve zaščitenih geografskih označb

Največ kršitev povezanih z žganimi pijačami

Opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij), ki deluje pri EUIPO – Uradu EU za intelektualno lastnino, je objavil rezultate raziskave o kršitvah zaščitenih geografskih označb za pijače in živila.

V EU so geografske označbe za vina, žgane pijače, kmetijske pridelke in živila zaščitene kot »sui generis« pravice intelektualne lastnine, ki potrošniku jamčijo, da imajo izdelki posebne lastnosti, značilnosti ali sloves, ki jih je moč pripisati predvsem njihovemu geografskemu poreklu in/ali načinu proizvodnje.

Cilj študije je bil oceniti velikost in vrednost trga geografskih označb v EU in obseg kršitev geografskih označb, varovanih v EU. Analiza je pokazala, da se skoraj 32 % proizvodov s podeljeno geografsko označbo proda v Franciji, sledijo Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija, pri čemer so pomembne tudi razlike med državami članicami glede vrednosti prodanih tovrstnih izdelkov. Raziskava je pokazala, da so z geografsko označbo varovani izdelki tudi izvozno blago, saj se 20 % takih proizvodov izvozi izven ozemlja držav članic EU.

Vrednost kršitev izdelkov z geografsko označbo je v EU leta 2014 znašala približno 4,3 milijarde EUR, kar je približno 9 % vrednosti trga geografskih označb v EU. Škoda, ki so jo s preplačevanjem za ponarejene tovrstne izdelke pri tem utrpeli potrošniki je ocenjena na 2,3 milijarde EUR, kar predstavlja približno 4,8 % vseh nakupov izdelkov z geografsko označbo.

Največ kršitev je povezanih z žganimi pijačami, sadjem, zelenjavo, žitaricami, mesom, sirom in vini. Večina ponaredkov izvira iz EU in ne prihaja iz tretjih držav.

Več o študiji in njenih ugotovitvah si lahko preberete na naslednji povezavi:

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)