16.03.2011

Korak naprej pri vzpostavitvi patenta EU

Svet EU odobril okrepljeno sodelovanje med državami članicami

Svet EU je odobril začetek okrepljenega sodelovanja med državami članicami za vzpostavitev enotnega patenta EU. Zahteva po okrepljenem sodelovanju, ki so jo podprle vse države članice razen Italije in Španije, se je pojavila zaradi nezmožnosti rešitve jezikovnega problema. Jezikovni režim naj bi namreč temeljil na režimu Evropskega patentnega urada, ki podeljuje patente v angleškem, francoskem in nemškem jeziku. Te evropske patente mora vsaka posamezna država članica Evropske patentne organizacije odobriti, da postanejo veljavni na njenem ozemlju,  potreben pa je tudi prevod patenta v njen uradni jezik. Prihodnji patent EU pa naj bi samodejno veljal na celotnem ozemlju vseh držav, udeleženih v projektu okrepljenega sodelovanja, in sicer v jeziku Evropskega patentnega urada, v katerem bi bil podeljen.

Vir: obvestilo Sveta EU

januar (7)