22.12.2015

Javno posvetovanje glede posodobitve pravnega okvira EU za uveljavljanje pravic intelektualne lastnine

Evropska komisija želi pridobiti stališča vseh zainteresiranih prek vprašalnikov, rok 1. 4. 2016

Evropska komisija je objavila povabilo k sodelovanju v javnem posvetovanju o potrebi posodobitve pravnega okvira za uveljavljanje pravic intelektualne lastnine. S posvetovanjem želi Komisija pridobiti stališča vseh zainteresiranih (zlasti imetnikov pravic, sodstva in pravnih strokovnjakov, posrednikov, državnih organov ter državljanov, potrošnikov in civilne družbe) o tem, ali pravila za uveljavljanje pravic intelektualne lastnine še vedno ustrezajo svojemu namenu.

Rezultati posvetovanja bodo Komisiji v pomoč pri oceni delovanja sedanjega pravnega okvira, ki ga določa Direktiva 2004/48/ES o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine (IPRED), zlasti v spletnem okolju, z namenom ugotoviti potrebo po prilagoditvi določb direktive in predlagati korektivne ukrepe. Cilj je tudi zbrati izkušnje in mnenja o uporabi in učinkih načela »sledi denarju« (follow the money) – o prostovoljnih sporazumih med imetniki pravic in njihovimi posredniki na področju uveljavljanja pravic intelektualne lastnine.

Kršitve pravic intelektualne lastnine namreč odvračajo naložbe v inovacije, ovirajo ustvarjanje delovnih mest ter ogrožajo tako potrošnike kot podjetja. Za uspešen boj proti tem kršitvam na ravni EU in na nacionalni ravni je potrebna celovita politika uveljavljanja pravic, še posebej glede na brezmejno naravo interneta. Komisija je zato posodobitev uveljavljanja pravic intelektualne lastnine napovedala v Strategiji digitalnega enotnega trga, v kateri se je zavezala, da bo izvedla niz ciljnih ukrepov za spodbujanje čezmejne digitalne ekonomije, med katerimi je tudi zagotoviti varno spletno okolje za poslovne subjekte in potrošnike, in v Strategiji za enotni trg, v kateri se s poudarkom na horizontalnem pristopu zavezuje okrepiti varstvo vseh pravic intelektualne lastnine. Komisija se bo osredotočila na kršitve večjega komercialnega obsega (po načelu »sledi denarju«) in na čezmejno uporabnost uveljavljanja pravic intelektualne lastnine.

Posvetovanje sestavlja 5 različnih vprašalnikov za ciljne interesne skupine (imetniki pravic, sodstvo in pravni strokovnjaki, posredniki, države članice in državni organi ter potrošniki in civilna družba). Vprašalniki bodo na voljo v 6 jezikih (NE, AN, ŠP, FR, IT, PL), čeprav so zaenkrat le v angleškem jeziku. Anketiranci lahko odgovarjajo v katerem koli uradnem jeziku EU. Posvetovanje bo trajalo do 1. aprila 2016 (12 tednov od dneva, ko bodo vprašalniki objavljeni v vseh 6 jezikih).

>> Več informacij na http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=8580
(Vir: Sporočilo EK za javnost z dne 9. 12. 2015 na http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=8584&lang=sl).

julij (3)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)