12.08.2013

Javni razpis za nagrado Evropski izumitelj leta 2014

Urad vabi k prijavi - rok pri EPU je 30.09.2013

Evropska komisija in Evropski patentni urad (EPU) bosta tudi naslednje leto podelila nagrado Evropski izumitelj leta, najvišje evropsko odlikovanje za izumitelje z vsega sveta. Gre za nagrado, ki je od prve podelitve leta 2006 pridobila sloves ene najprestižnejših nagrad te vrste.

Nagrade podelijo izumiteljem ali skupinam izumiteljev v petih kategorijah: industrija, manjša in srednja podjetja, raziskovalna dejavnost, izven evropske države in življenjsko delo. Več o sami nagradi, o pogojih za prijavo in ostale informacije je na voljo na spletni strani Evropske patentne organizacije http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/nominate.html, bistveni pogoji za kandidaturo pa so: predlagani izumi morajo biti zaščiteni z veljavnim Evropskim patentom in morajo zadostiti naštetim kriterijem:

• visoka stopnja inventivnosti,
  • praktična uporabljivost,
  • tržni uspeh ali potencial v Evropi,
  • gospodarski in družbeni doprinos (npr. povečanje zaposlovanja, izboljšanje kakovosti vsakdanjega življenja in/ali varstvo okolja).

Kandidature ocenjuje visoko usposobljena in strokovna mednarodna žirija, ki med prijavljenimi izumitelji izbere po tri nominirance za vsako kategorijo. Ti bodo povabljeni na slavnostno podelitev spomladi prihodnje leto, kjer bodo razglasili zmagovalce v vseh kategorijah.

Na uradu smo prepričani, da tudi slovenski izumitelji izpolnjujete zahtevane pogoje za kandidaturo. Na razpis se lahko prijavite sami, lahko pa vas predlaga URSIL kot pristojni nacionalni urad. Če izpolnjujete razpisne pogoje in vam tekmovanje predstavlja izziv, vas vabimo, da nam to sporočite najkasneje do 20. 9. 2013 na naslov sipo(at)uil-sipo.si. Urad bo preveril vse potrebno in v sodelovanju z vami izvedel prijavo pri EPU.

avgust (6)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)