15.07.2011

Javni razpis za evropskega izumitelja leta 2012

Rok za prijave 8. september 2011

Nagrado za evropskega izumitelja leta, najvišje evropsko odlikovanje za izumitelje z vsega sveta, podeljujeta Evropska komisija in Evropski patentni urad. Od leta 2006, ko je bila prvič podeljena, je hitro pridobila sloves ene najprestižnejših nagrad te vrste. Sebe ali drugega lahko prijavi vsakdo – posamezniki, manjša in večja podjetja, univerze, raziskovalne ustanove. Pogoj je le ta, da je bil nominirancu za izum podeljen evropski patent.

Evropski patentni urad bo najprej preveril, če prejete prijave izpolnjujejo formalne in pravne zahteve, potem pa jih bo predložil žiriji, sestavljeni iz uglednih oseb iz znanosti in podjetništva, ki bo ocenila predlagane izume glede na stopnjo inventivnosti, tržni uspeh in prispevek k tehnološkemu, družbenemu in gospodarskemu napredku. Nagrade bodo podeljene v petih kategorijah: industrija, manjša in srednja podjetja, raziskovalna dejavnost, neevropske države in življenjski dosežek. Po trije finalisti iz vsake od teh kategorij bodo povabljeni na svečano podelitev nagrad, ki bo spomladi leta 2012 v Kopenhagnu. Na tej svečanosti bodo tudi razglašeni zmagovalci. Spomnimo, da je bila leta 2008 gostiteljica tega svečanega dogodka in spremljevalnega Evropskega patentnega foruma Ljubljana.

Rok za prijavo je 8. september 2011.

>> Več o nagradi in prijavi …

januar (6)