03.10.2007

Izboljšanje patentnega sistema v Evropi

Obravnava sporočila Evropske komisije Evropskemu parlamentu in Svetu

V okviru delovne skupine za intelektualno lastnino (patenti) pri Svetu EU portugalsko predsedstvo nadaljuje obravnavo sporočila Komisije glede izboljšanja patentnega sistema v Evropi, ki je bilo predloženo aprila tega leta Evropskemu parlamentu in Svetu. Namen sporočila je vzpostavitev skupnega političnega soglasja o nadaljnjem razvoju patentnega sistema v Evropi, predvsem soglasja glede enotne ureditve reševanja sodnih sporov v zvezi s prihodnjimi patenti Skupnosti in nacionalnimi patenti, temelječimi na evropskih patentih, ki jih je podelil Evropski patentni urad.

Komisija navaja v sporočilu tri možnosti:

• rešitve, temelječe na Sporazumu o sporih v zvezi z evropskimi patenti (European Patent Litigation Agreement - EPLA), ki se pripravlja pod okriljem Evropske patentne organizacije;
  • rešitve, ki temeljijo na sedanjem sodnem sistemu Skupnosti (sodnik sodišča Skupnosti bi reševal spore v zvezi s patenti, podeljenimi na podlagi evropskih patentov, in patenti Skupnosti);
  • kompromisni predlog, ki vključuje elemente EPLA in sodne pristojnosti v Skupnosti v zvezi s prihodnjimi patenti Skupnosti.

Razprava o sporočilu komisije se je začela že v času nemškega predsedovanja. Trenutno predsedujoča Portugalska se osredotoča predvsem na naslednja vprašanja:

• stopnja in način decentralizacije sodišč prve stopnje
  • značilnosti skupnega sodišča druge stopnje
  • kvalifikacija sodnikov in tehnična izvedenska mnenja v sodnih postopkih
  • vzpostavitev skupnega registra sodnih zadev
  • enotna postopkovna pravila za vsa sodišča
  • arbitražni in mediacijski postopki
  • učinkovanje odločb sodišča na celotni notranji trg
  • financiranje in stroški delovanja sodišč
  • patent Skupnosti - možnosti zmanjšanja stroškov pri prevodih patenta v jezike držav članic EU.

Glede na dosedanja pogajanja in precejšnja razhajanja v stališčih držav članic ni mogoče pričakovati hitre rešitve vseh odprtih vprašanj. Slovenija podpira predlog Evropske komisije, da se poišče kompromisna rešitev, ki bi omogočala vzpostavitev čimbolj enotnega sodnega sistema za reševanje patentnih sporov, vendar ocenjuje, da je sedanji predlog nedorečen in pušča veliko odprtih vprašanj, ki bi jih bilo še treba rešiti.

avgust (4)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)