01.12.2015

Intelektualna lastnina in izobraževanje v Evropski uniji

Nova študija EU Observatorija s predlogi za izboljšanje zavedanja o intelektualni lastnini med mladimi

Gospodarski pomen intelektualne lastnine pridobiva vedno večjo prepoznavnost in pozornost. To dokazuje tudi raziskava o gospodarski uspešnosti in zaposlovanju v panogah, v katerih se intenzivno uporabljajo pravice intelektualne lastnine, ki so jo skupaj izvedeli OHIM – Urad za usklajevanje na notranjem trgu (znamke in modeli), Opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij) in Evropski patentni urad (EPO).

Druga pomembna raziskava, katere naročnik je prav tako OHIM, se osredotoča na odnos državljanov EU do pravic intelektualne lastnine. Izstopajoča ugotovitev raziskave je, da je pomemben delež anketiranih prebivalcev EU pod določenimi pogoji pripravljenih kršiti pravice intelektualne lastnine. Še posebej je ta razkorak med dojemanjem pravic intelektualne lastnine in kršenjem teh pravic zaskrbljujoč pri mladih. Raziskava namreč ugotavlja, da je od 35 % do 50 % mladih Evropejcev naklonjenih ponarejanju ali nezakonitemu prenosu različnih varovanih vsebin z interneta.

Zaradi tovrstnih in podobnih ugotovitev je OHIM nedavno izvedel tudi študijo o intelektualni lastnini in izobraževanju v EU. Skozi analizo učnih načrtov v državah članicah EU so skušali ugotoviti, kako te izvajajo izobraževanja o intelektualni lastnini in kaj bi lahko storili za izboljšanje tovrstnega izobraževanja.

Študija ugotavlja, da najbolj inovativne države izven EU vsebine s področja intelektualne lastnine podajajo že na osnovni stopnji, najpogosteje kot del državljanske vzgoje (s poudarkom na morali in etiki). Poučevanje o intelektualni lastnini v EU pa se začne veliko kasneje, običajno v okviru specializiranih predmetov s področja informacijsko komunikacijskih tehnologij (IKT). Študija ugotavlja tudi pomembno nesorazmerje med zastopanostjo pravic intelektualne lastnine v učnih načrtih, saj avtorska pravica nesorazmerno izstopa v odnosu do drugih pravic intelektualne lastnine.

Eden od osnovnih namenov zadnje študije je zato tudi pomoč pri oblikovanju politik izobraževanja držav članic v času digitalne dobe, v kateri je oblikovanje ustreznih učnih programov o intelektualni lastnini ključnega pomena.

Študija (v angleškem jeziku) je na voljo na https://oami.europa.eu/ohimportal/documents/11370/80606/IP+and+Education+final+report+September+2015.

Ključne raziskave EU Observatorija so na voljo na https://oami.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/ip-studies, druge publikacije pa na https://oami.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/observatory-publications.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)