10.08.2020

Goljufije s hrano

Hrana in alkoholne pijače med najpogosteje zaseženimi izdelki

Ponarejena in podstandardna hrana in pijača se nahajajo na policah trgovin po vsem svetu, potencialno nevarni izdelki pa se prodajajo tudi prek spleta, kar predstavlja dodatno grožnjo za javno zdravje. Kot podstandardni živilski proizvod je opredeljen izdelek, ki ne izpolnjuje meril, ki jih glede proizvodnje, pakiranja, skladiščenja in distribucije zahteva evropska in nacionalna zakonodaja. Na splošno gre za izdelke slabše kakovosti od tiste, ki je zakonsko zahtevana po evropskih in nacionalnih standardih.

Med decembrom 2019 in junijem 2020 je potekala operacija OPSON, ustanovljena za boj proti organiziranemu kriminalu na tem področju. Rezultat je razgradnja 19. organiziranih kriminalnih združb, 406 aretiranih osumljencev, 26 000 pregledov, zaseženih 12 000 ton nezakonitih in potencialno škodljivih izdelkov v vrednosti 28 milijonov EUR. Tokratna operacija je bila osredotočena na mlečne izdelke, oljčno olje, alkohol, vino in konjsko meso.

Operacijo OPSON sta usklajevala Europol in Interpol in je bila že deveta po vrsti. Vključevala je organe pregona iz 83 držav, podprli pa so jo tudi Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF), Evropska komisija, Urad Evropske unije za intelektualno lastnino ( EUIPO), nacionalni regulativni organi za hrano in partnerji iz zasebnega sektorja.

Več (v angleškem jeziku) je na tej povezavi.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)