07.09.2020

Globalni inovacijski indeks za leto 2020

Švica ostaja najbolj inovativna država, Slovenija na 32. mestu

Na podlagi Globalnega inovacijskega indeksa (angl. Global Innovation Index - GII) 2020 je Švica ohranila 1. mesto med najbolj inovativnimi državami na svetu, ki ga zaseda že skoraj desetletje. Na lestvici prvih petih najbolj inovativnih držav ji sledijo Švedska, ZDA, Združeno kraljestvo in Nizozemska. Evropske države tudi sicer veljajo za najbolj inovativne, med prvih dvajset se jih je uvrstilo enajst.

Slovenija je na letošnji lestvici na 32. mestu, lani pa je zasedala eno mesto višje. Glede na skupine, kamor se uvrščajo posamezni indikatorji, je bila ponovno najbolje ocenjena na področju institucij (20. mesto), najslabše pa na področju naprednosti domačega trga (77. mesto). Družbo na lestvici ji delata Portugalska na 31. mestu ter Malezija, ki je uvrščena mesto pod njo. Izmed sosednjih držav je Avstrija na 19., Italija na 28., Madžarska na 35. in Hrvaška na 41. mestu.

Letošnji GII je objavljen trinajstič zapored, indikatorje zbirajo in analizirajo Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO), univerza Cornell iz ZDA in poslovna šola INSEAD. GII 2020 zajema 131 svetovnih gospodarstev in kot vodilno merilo za določanje inovativnosti posameznih držav uporablja 80 indikatorjev, ki so razdeljeni v 7 skupin.

Letošnja izdaja je posvečena temi financiranja inovacij, ki obravnava posledice krize COVID-19. Obstaja tveganje, da se bodo izdatki za inovacije in sredstva za financiranje podjetniških podvigov s padcem svetovne gospodarske proizvodnje zniževali. Vpliv pomanjkanja financiranja bo neenakomeren, negativne učinke pa bodo najbolj občutila mlada podjetja, podjetja, ki intenzivno sodelujejo v raziskavah in razvoju ter start-up podjetja v državah v razvoju.

Več (v angleškem jeziku) je na tej povezavi.

Podatki za Slovenijo (v angleškem jeziku) so v priloženi datoteki.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)