03.06.2016

Glasbena industrija EU letno izgubi 170 milijonov EUR zaradi glasbenega piratstva

Gospodarska škoda zaradi kršitve pravic intelektualne lastnine v glasbeni industriji

Opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij), ki deluje pri Uradu EU za intelektualno lastnino (EUIPO), je objavil novo sektorsko poročilo. Študija z naslovom Gospodarski stroški kršitve pravic intelektualne lastnine industrije posnete glasbe (The economic cost of IPR infringement in the recorded music industry) se osredotoča na neposredne in posredne izgube dobička, delovnih mest in vpliva na javne finance.

Študija temelji na podatkih Mednarodne zveze fonografske industrije (IFPI). Analizirani so bili podatki 19 držav članic EU, v katerih se je izvršilo 99 % vse prodaje v EU v letu 2014, podrobneje pa so bili razčlenjeni podatki za šest držav z največjim trgom glasbene industrije. Slovenija v raziskavo ni bila vključena.

Izsledki kažejo, da je zaradi piratstva glasbena industrija EU letno prikrajšana za 170 milijonov EUR, kar zanaša 5,2 % celotne prodaje v tem sektorju. Od tega se 57 milijonov EUR nanaša na zgoščenke in 113 milijonov EUR na glasbo v digitalni obliki. Vsota ustreza 2,9 % celotne prodaje glasbe v fizičnih formatih in 8,8 % vse prodaje glasbe v digitalni obliki.

Neposredni in posredni učinek izgube znaša 336 milijonov EUR, 63 milijonov EUR javnih prihodkov (davkov in socialnih prispevkov) ter izgubo 2.155 delovnih mest.

Največji trg glasbene industrije z 1,3 milijarde EUR dosega Nemčija, istočasno pa je nemški sektor zaradi piratstva izgubil 40 milijonov EUR. V Veliki Britaniji je bil v letu 2014 obseg prodaje glasbe 1,1 milijarde EUR, 49 milijonov EUR je sektor izgubil zaradi piratstva. Nemčija in Velika Britanija skupaj predstavljata več kot polovico prodaje v EU. V Franciji, kjer je prodaja glasbe znašala 700 milijonov EUR, je izguba znašala 26, 4 milijonov EUR. Obseg prodaje na Švedskem je znašal 167 milijonov EUR, obseg izgube zaradi piratstva 9,1 milijona EUR, v Španiji pa 150 milijonov EUR ter 9,1 milijona EUR izgube, kar z 8,2 % predstavlja najvišji delež v EU. Italija je leta 2014 z glasbeno industrijo ustvarila 200 milijonov EUR,  izgubila pa 7,8 milijona EUR.

januar (7)