19.03.2010

Forum o azijskih patentnih podatkovnih zbirkah "East meets West"

Dunaj - 22. in 23. april 2010, organizira EPO

Evropski patentni urad oziroma njegov Oddelek za azijske patente vabi na forum "East meets West", ki bo potekal na Dunaju 22. in 23. aprila in bo letos posvečen napredku na področju azijskih podatkovnih zbirk in vlogi, ki jo imajo patentni uradi, komercialni ponudniki patentnih storitev in skupnosti uporabnikov patentnih informacij pri omogočanju dostopa do teh zbirk širši javnosti. Predstavljen bo tudi najnovejši napredek na področju indijskih patentnih informacij, stanje na področju intelektualne lastnine v Indiji in na Kitajskem ter malezijski patentni sistem. Na forum so vabljena podjetja, univerze, patentni uradi, patentni zastopniki in odvetniki ter strokovnjaki z zadevnega področja.

Japonska, Kitajska in Koreja sodijo med države z najvišjim številom patentov, s čimer so postavile Azijo na zemljevid najpomembnejših inovacijskih središč sodobnega časa. Prek 50 % vseh patentnih prijav v svetu prihaja iz teh treh držav in tudi napisane so v jezikih teh držav, kar predstavlja problem za vse uporabnike patentnih informacij. Zato je seznanitev z možnostmi dostopa do azijskih patentnih informacij in njihovo razumevanje prav gotovo nujno za opravljanje kakovostnih poizvedb po patentih.

Forum je vsekakor idealna priložnost za vse, ki se želijo seznaniti z najnovejšo ponudbo azijskih podatkovnih zbirk, srečati azijske in evropske strokovnjake in izmenjati izkušnje z drugimi uporabniki patentnih informacij. Rok za prijave je 29. marec. Več o forumu na http://www.epo.org/about-us/events/emw2010.html, za dodatne informacije se lahko obrnete na asiainfo(at)epo.org.

Ob tej priložnost bi želeli usmeriti vašo pozornost tudi storitve Oddelka za Azijske patentne informacije s sedežem na Dunaju. Oddelek nudi pomoč in usposabljanje vsem, ki pri svojem delu uporabljajo azijske podatkovne zbirke, ponuja prevode japonskih in kitajskih patentnih besedil v angleščino in nemščino, virtualno pomoč v obliki odgovorov na pogosta vprašanja v zvezi z industrijsko lastnino na Japonskem in Kitajskem ter v Indiji in Koreji, informacije o trendih vlaganja prijav in podeljevanju pravic, azijski patentni terminologiji, pravnem statusu pravic ipd. Več o storitvah oddelka na http://www.epo.org/patents/patent-information/east-asian.html.

Opozoriti vas želimo še na projekt Evropske komisije in kitajske vlade "EU-China IPR2", ki imetnikom pravic intelektualne lastnine (PIL) nudi podporo pri njihovem varovanju in uveljavljanju na Kitajskem in o katerem bo govora tudi na forumu East meets West na Dunaju. V okviru projekta je bilo izdanih več zgoščenih vodnikov za evropska podjetja s praktičnimi napotki o varovanju PIL na Kitajskem (Vodniki za varovanje znamk, patentov in avtorske in sorodnih pravic na Kitajskem, Vodnik po kitajski carini ...). Več informacij na http://www.ipr2.org. V sklopu tega projekta so vzpostavili tudi službo za pomoč imetnikom PIL na Kitajskem (China IPR Helpdesk). Več o storitvah te službe, tudi brezplačnih, lahko preberete na http://www.china-iprhelpdesk.eu.

september (5)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)