29.12.2009

Evrosredozemski forum o boju proti piratstvu in ponarejanju

Letno srečanje držav podpisnic deklaracije iz Cannesa

Evrosredozemski forum o boju proti piratstvu in ponarejanju je nastal leta 2008 na pobudo francoskega državnega instituta za industrijsko lastnino v času francoskega predsedstva Evropske unije s podpisom deklaracije iz Cannesa. Podpisale so jo Bolgarija, Francija, Italija, Maroko, Portugalska, Romunija in Španija, njen namen pa je krepitev vzajemnega sodelovanja na področju ponarejanja in piratstva s pomočjo izmenjave informacij in skupnih aktivnosti, med drugim tudi letnih srečanj predstavnikov nacionalnih odborov za boj proti ponarejanju in piratstvu.

Tudi drugo srečanje foruma, ki je potekalo decembra letos v Tangerju in katerega se je kot opazovalec udeležil tudi predstojnik Urada RS za intelektualno lastnino kot predsedujoči Medsektorski skupini za boj proti ponarejanju in piratstvu na področju intelektualne lastnine, je bilo namenjeno ugotavljanju napredka in določitvi nadaljnjih ukrepov. Zaključilo se je sprejetjem resolucije za krepitev boja proti ponarejanju in piratstvu v državah podpisnicah. Resolucija med drugim predvideva sodelovanje med pristojnimi organi posamezne države na podlagi javno-zasebnega partnerstva, krepitev sodelovanja prek izmenjave informacij, vzpostavitev mreže kontaktnih oseb za spremljanje izvajanja predlaganih ukrepov, boj proti elektronskim oblikam ponarejanja ter ozaveščanje potrošnikov. Navaja tudi konkretne ukrepe, ki naj bi jih v državah podpisnicah začeli izvajati v letu 2010. Naslednje srečanje foruma bo v Grčiji.

januar (6)