11.04.2008

Evropski patentni forum in podelitev nagrad za evropskega izumitelja leta 2008

Znana imena nominirancev

10. aprila 2008 sta Evropski patentni urad in Evropska komisija razkrila imena 12 avtorjev revolucionarnih izumov, ki se potegujejo za laskavi naziv evropskega izumitelja leta 2008.

Na slovesnosti v Ljubljani bodo tako predstavljeni nekateri najvidnejši izumitelji zadnjega desetletja, kot so Erik De Clercq, avtor koktejla zdravil, ki je danes zlati standard zdravljena AIDS-a, Leonardo Chiariglione, izumitelj svetovno znane digitalne televizije in tehnologije MPEG, in Stefan Hell, znanstvenik, ki je premagal konvencionalne fizikalne omejitve v svetlobni mikroskopiji.

Nominiranci v vseh štirih kategorijah so:

Življenjsko delo:

• Erik De Clercq (Belgija) za izjemen prispevek na področju antivirusnega zdravljenja, zlasti za razvoj koktejla zdravil, ki je danes zlati standard zdravljena AIDS-a
  • Stefan Hell (Nemčija) za preseganje že dolgo uveljavljenih paradigem v optični fiziki z razvojem svetlobnega mikroskopa STED, katerega moč omogoča nove uspehe v medicinskih raziskavah
  • Leonardo Chiariglione (Italija) za razvoj tehnologije video stiskanja, ki je omogočila format MPEG za video in avdio signale, in za njegovo delo pri določanju tehničnih standardov za digitalno televizijo

Industrija:

• Svend Havelund, John Broberg Halstrom, Ib Jonassen, Asser Sloth Andersen in Jan Markussen (Danska) iz družbe Novo Nordisk za izboljšanje varnosti in kakovosti življenja sladkornih bolnikov z razvojem novega insulinskega derivata za enkrat dnevno odmerjanje
  • Alain Porte, André Robert in Hervé Batard (Francija) iz družbe Airbus za prijavo prvega patenta za izum, ki je bistveno zmanjšal hrup letalskih motorjev in omogočil letalskim družbam 24-urne prevoze po sem svetu
  • Norbert Enning, Ulrich Klages, Heinrich Timm, Gundolf Kreis, Alois Feldschmid, Christian Dornberg in Karl Reiter (Nemčija) iz družbe Audi za revolucionarno izboljšavo pri izdelavi avtomobilskih okvirov, ki so zaradi uporabe aluminija postali lažji in varnejši

MSP/Raziskave:

• Bertrand Séraphin in Guillaume Rigaut (Francija) in laboratorija EMBL za razvoj naprednega biotehnološkega postopka za prečiščevanje biomolekulskih kompleksov, ki je omogočil hitrejši in učinkovitejši razvoj zdravil
  • Sönke Siegfriedsen (Nemčija) iz družbe Aerodyn za prispevek k uporabi novih obnovljivih virov energije z razvitjem ključnih tehnologij za vetrne elektrarne na morju
  • Douglas Anderson, Robert Henderson in Roger Lucas (Velika Britanija) iz družbe Optos za razvoj nove tehnike laserske skenirne oftalmoskopije za neboleč in temeljit pregled očesne mrežnice, kar omogoča zgodnejše odkrivanje nevarnih obolenj, kot so očesni rak, diabetes in visok krvni tlak

Neevropske države:

• Philip S. Green (ZDA) iz SRI International za razvoj robotiziranega kirurškega sistema, ki omogoča kirurgom izredno natančno izvedbo zapletenih posegov
  • Van L. Phillips (ZDA) iz Flex Foot za razvoj izjemno močne in gibljive nožne proteze, ki izboljšuje gibljivost invalidov brez ene noge v tolikšni meri, da se lahko odlikujejo celo v atletiki
  • Stephen R. Quake, Marc A. Unger, Hou-Pu Chu, Todd A. Thorsen, Axel Scherer (ZDA) iz California Institute of Technology za bistven napredek v nanotehnologiji: razvoj integriranega tekočinskega tokokroga – kar je v računalništvu primerljivo z razvojem mikročipa, ki omogoča raziskovalcem izvajati poizkuse s količinami prostemu očesu nevidnih tekočin

Zanimivost: leta 2006 je bil med nagrajenci za evropskega izumitelja leta tudi nemški znanstvenik Peter Grünberg, ki je leto pozneje prejel Nobelovo nagrado za fiziko, lani pa je bil med nominiranci Slovenec dr. Danijel Kikelj, redni profesor farmacevtske kemije na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, in sicer za patent v zvezi z novimi heterocikličnimi peptidi.

Prestižne nagrade za evropskega izumitelja leta bosta Evropska komisija in Evropski patenti urad letos že tretjič zapored podelila na svečani prireditvi ob Evropskem patentnem forumu, ki bo tokrat v Ljubljani.

Evropski patentni forum (6. in 7. maj 2008)

6. in 7. maja 2008 bosta Evropska komisija in Evropski patentni urad v sodelovanju z Uradom RS za intelektualno lastnino in Vlado Republike Slovenije organizirala v Ljubljani prvo mednarodno konferenco na temo podnebnih tehnologij in patentnih strategij z nazivom »Izumiti čistejšo prihodnost: podnebne spremembe in priložnost za intelektualno lastnino«. Prestižni dogodek z vrhunskimi govorci in gosti bo skušal dati odgovore na vprašanje, kakšno podporo lahko nudi intelektualna lastnina inovacijam s področja okolja in klimatskih sprememb.

Osrednji govorci bodo Jeremy Rifkin, predsednik ameriške Fundacije za gospodarska gibanja, ki bo nakazal prihodnost sveta z vidika klimatskih sprememb, Günter Verheugen, podpredsednik Evropske komisije, ki bo predstavil evropsko perspektivo te teme, Alison Brimelow, predsednica Evropskega patentnega urada, mag. Andrej Vizjak, minister za gospodarstvo, dr. Biserka Strel, direktorica Urada RS za intelektualno lastnino, in Ivo de Boer, izvršilni sekretar konvencije OZN o klimatskih spremembah in predsedujoči lanskega decembrskega zasedanja na Baliju. Foruma se bo udeležilo okoli 350 strokovnjakov s področja intelektualne lastnine, raziskovalcev, predstavnikov vlad in nacionalnih patentnih uradov z vsega sveta.

Evropski izumitelj leta 2008 (6. maj)

Na slavnosti prireditvi bodo nagrajeni izumitelji, ki jim je Evropski patentni urad podelil najbolj odmevne patente v naslednjih štirih kategorijah: industrija, mala in srednja podjetja/raziskovalna dejavnost, neevropske države in življenjsko delo. Nagrade bodo podelili dr. Danilo Türk, Günter Verheugen in Alison Brimelow. Oba dogodka bosta potekala v Grand hotelu Union v Ljubljani; udeležba je mogoča le ob poprejšnji registraciji.

6. maj ob 12.00: Konferenca za novinarje
Objava imen evropskih izumiteljev leta 2008

6. maj 2008 (10.00 – 16.00): Evropski patentni forum
Srečanje strokovnjakov s predstavitvijo tem, povezanih s klimatskimi spremembami in intelektualno lastnino pod skupnim naslovom »Tehnologije za rešitev planeta«

6. maj 2008 ob 19.15: Evropski izumitelj leta 2008
Svečana podelitev nagrad

7. maj 2008 (9.00 – 16.30): Evropski patentni forum
Srečanje strokovnjakov s predstavitvijo tem, povezanih s klimatskimi spremembami in intelektualno lastnino pod skupnim naslovom »Patentna praksa in eko-inovacije«

Več o dogodku in podroben program: www.european-inventor.org.

avgust (4)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)