24.08.2017

Evropski izumitelj leta 2018 - Vabilo k oddaji predlogov

URSIL vabi k prijavi za nagrado – nacionalni rok prijave je 30. 9. 2017

Evropska komisija in Evropski patentni urad (EPU) bosta prihodnje leto že trinajstič podelila nagrado Evropski izumitelj leta, najvišje evropsko odlikovanje za izumitelje z vsega sveta. Gre za nagrado, ki je od prve podelitve leta 2006 pridobila sloves ene najprestižnejših nagrad, podeljuje pa se izumiteljem ali skupinam izumiteljev v petih kategorijah:

• industrija,
  • manjša in srednja podjetja,
  • raziskovalna dejavnost,
  • izvenevropske države in
  • življenjsko delo.

Nagrade za leto 2017 so bile svečano podeljene junija letos v Benetkah.

Več podatkovo nagradi in pogojih za prijavo, vključno s prijavnim obrazcem, je na voljo na spletni strani Evropske patentne organizacije http://www.epo.org/european-inventor, bistveni pogoj za kandidaturo pa je, da morajo biti predlagani izumi varovani z veljavnim Evropskim patentom in morajo zadostiti spodaj naštetim merilom:

• visoka stopnja inventivnosti,
  • praktična uporabljivost,
  • tržni uspeh ali potencial v Evropi,
  • gospodarski in družbeni doprinos (npr. povečanje zaposlovanja, izboljšanje kakovosti vsakdanjega življenja in/ali varstvo okolja).

Kandidature ocenjuje visoko usposobljena in strokovna mednarodna žirija, ki med prijavljenimi izumitelji izbere po tri nominirance za vsako kategorijo, enemu od 15 finalistov pa pripade še nagrada ljudstva, ki jo podeli javnost z glasovanjem prek spleta in družbenih omrežij.

Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino spodbuja k prijavi vse, ki izpolnjujete zahtevane pogoje za kandidaturo. Lahko se prijavite sami, lahko pa vas predlaga URSIL kot pristojni nacionalni urad. Vabimo vas, da nam svojo kandidaturo sporočite najkasneje do 30. 9. 2016 na sipo@uil-sipo.si. Urad bo preveril vse potrebno in z vašim sodelovanjem izvedel prijavo pri EPU. Če se boste prijavili sami, vas prosimo, da nas o tem obvestite na zgoraj navedeni elektronski naslov s pripisom - Evropski izumitelj leta 2018.

oktober (8)  september (9)  avgust (6)  julij (4)  junij (3)  maj (6)  april (7)  marec (8)  februar (4)  januar (4)