04.05.2018

Evropski informacijski patentni centri zbrani v Ljubljani

Dvodnevna konferenca med 3. in 4. majem 2018

Okoli 200 predstavnikov iz več kot 36 držav se je ta teden zbralo na konferenci Evropskega patentnega urada (EPU) PATLIB, kjer so prestavljali smernice, kako najbolje podpreti podjetja in izumitelje prek svojih patentnih informacijskih storitev. Dogodek, ki poteka vsako leto že od 1990 dalje, združuje osebje centrov za patentiranje, ki svoje izkušnje in znanje izmenjujejo z informacijami in nasveti o intelektualni lastnini na lokalni ravni.

"Zelo sem zadovoljen, da danes v Ljubljani vidim toliko evropskih strokovnjakov za patentno informiranje," je v pozdravnem nagovoru dejal predsednik EPO Benoît Battistelli. "EPO pripisuje velik pomen podpori mreži PATLIB, ki služi patentnemu sistemu - in javnemu interesu - z zagotavljanjem potrebnih patentnih informacijskih storitev in s tem spodbuja ugodno ozračje za inovacije."

Direktor Urada RS za intelektualno lastnino (URSIL) dr. Vojko Toman se je zahvalil EPO za organizacijo dogodka v Sloveniji. V svojem govoru je poudaril pomen inovativnosti sodobne družbe. "Inovacije in njihovo patentno varstvo zagotavljajo konkurenčno gospodarstvo, ki vpliva na gospodarsko rast in v končni posledici na blaginjo družbe kot celote".

Dr. Vojko Toman je gostil tudi srečanje predsednika EPU in državne sekretarke Ministrstva RS za gospodarski razvoj in tehnologijo Eve Štravs Podlogar v prostorih urada.

Razpravljali so o dvostranskem sodelovanju med EPU in URSIL ter nedavnim dogajanjem v zvezi z načrtovanim enotnim patentnim sistemom, od katerega se pričakuje, da bo zmanjšal stroške in formalnosti ter hkrati zagotovil večjo pravno varnost evropskim podjetjem in izumiteljem.

Obe strani sta prejšnji teden pozdravili novico o ratifikaciji Združenega patentnega sodišča v Združenem kraljestvu kot odločilen korak naprej. Predsednik EPU je tudi poudaril pomen zaključka postopka ratifikacije Sporazuma o enotnem sodišču za patente s strani Slovenije, tudi zato, ker bo Ljubljana gostila enega od sedežev novega centra za mediacijo in arbitražo za patente.

Mreža 300 informacijskih centrov po Evropi

PATLIB je mreža več kot 300 patentnih informacijskih centrov, razporejenih po državah članicah Evropske patenten organizacije. Centri PATLIB zagotavljajo praktično pomoč podjetjem in izumiteljem pri patentih in drugih vprašanjih intelektualne lastnine. V centrih so zaposleni izkušeni strokovnjaki. Nudijo vrsto različnih storitev, zato so pogosto prva točka za stike z lokalnimi podjetniki, srednimi in malimi podjetji, izumitelji in študenti.

Več:

avgust (3)  julij (4)  junij (5)  maj (6)  april (5)  marec (9)  februar (6)  januar (7)