27.03.2017

Evropski državljani in intelektualna lastnina

Zaznavanje, ozaveščenost in razumevanje

Urad EU za intelektualno lastnino je izvedel že drugo študijo o odnosu in stališčih prebivalcev EU do intelektualne lastnine, o spoštovanju pravice intelektualne lastnine in razumevanju pojma intelektualna lastnina. Aktualna študija izveden lansko leto vključuje posodobljeno analizo in primerjavo rezultatov z analizo iz leta 2013, kljub temu pa temelji na novih kvantitativnih raziskovalnih metodah in analizah rezultatov in relevantne literature. Študija je vključevala prebivalce vseh 28 držav članic, starejših od 15 let, pri čemer je bilo skupaj izvedenih 26.555 anket.

Ključni poudarki in ugotovitve študije so, da se spoznanje o vlogi intelektualne lastnine pri varstvu pravic izumiteljev, ustvarjalcev in umetnikov povečuje; da je intelektualna lastnina pomemben steber gospodarske stabilnosti evropskih gospodarstev, a hkrati razkriva, da je skoraj polovici vprašanih intelektualna lastnina še vedno abstrakten pojem.

Raziskava v slovenskem jeziku na voljo na naslednji povezavi.

avgust (7)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)