13.06.2017

Evropski državljani in intelektualna lastnina

Zaznavanje, ozaveščenost in vedenje

Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je od leta 2013 naročil že drugo študijo, s katero so želeli raziskati odnos Evropejcev do intelektualne lastnine, število Evropejcev, ki te pravice spoštujejo in sam pojem. Študija iz leta 2016 vsebuje posodobljeno analizo in primerjavo z rezultati iz leta 2013 ter temelji na novi kvantitativni anketi in pregledu literature. Študija je zajela prebivalce vseh 28 držav članic, ki so stari nad 15 let, skupno je bilo opravljenih 26.555 anket.

Poudarki iz študije so, da se povečuje vloga intelektualne lastnine pri varstvu pravic izumiteljev, ustvarjalcev in umetnikov, da je intelektualna lastnina steber gospodarske stabilnosti, istočasno pa skoraj polovica vprašanih priznava, da jim je intelektualna lastnina abstrakten pojem.

Raziskava (v slovenščini) je na naslednji povezavi.

oktober (7)  september (9)  avgust (6)  julij (4)  junij (3)  maj (6)  april (7)  marec (8)  februar (4)  januar (4)