22.03.2010

Evropska študija »Gradimo digitalno gospodarstvo: Pomembnost ohranitve delovnih mest v evropski ustvarjalni industriji«

Piratstvo kot grožnja za delovna mesta in izpad prihodkov

Pred kratkim končana evropska študija »Gradimo digitalno gospodarstvo: Pomembnost ohranitve delovnih mest v evropski ustvarjalni industriji« napoveduje do leta 2015 izgubo 1,2 milijona delovnih mest in izpad približno 240 milijard evrov prihodkov v najbolj prizadetih ustvarjalnih panogah, če se bodo trenutni trendi nadaljevali in ne bo korenitih političnih sprememb. Samo v letu 2008 je bilo zaradi piratstva na področju filma, TV serij, glasbe in programske opreme izgubljenih 185.000 delovnih mest in 10 milijard evrov prihodkov v Evropi. Študija ugotavlja, da evropska ustvarjalna industrija zaposluje 6,5 % celotne evropske delovne sile ali približno 14 milijonov delavcev ter k skupnemu evropskemu BDP prispeva približno 860 milijard evrov. Študijo so evropski sindikati 17. marca 2010 predložili Evropskemu parlamentu in pozivajo poslance, da zavrnejo poskuse legaliziranja izmenjave datotek in zanikanja problema piratstva.

Slovenija se zaveda resnosti problema, ki je v zadnjem desetletju postal eden bolj uničevalnih dejavnikov svetovne trgovine, zato je bila junija 2009 ustanovljena medresorska delovna skupina za boj proti piratstvu in ponarejanju, ki jo sestavljajo predstavniki vrhovnega državnega tožilstva, generalne policijske uprave, generalne carinske uprave, tržnega inšpektorata, direktorata za ekonomske odnose s tujino pri Ministrstvu za gospodarstvo in Urada za intelektualno lastnino in ki naj bi omogočila učinkovitejše sodelovanje in delovanje državnih organov na tem področju. Spodbuja pa tudi imetnike pravic, da z lastnimi prizadevanji, na primer v obliki vzpostavitve zakonite prodaje in uporabe vsebin ter skrbnim nadzorom nad kršitvami in prijavljanjem teh ustreznim ustanovam prispevajo k boljši zaščiti intelektualnih pravic in s tem k zagotavljanju kakovosti vsebin tudi v prihodnje.

Več o študiji na http://www.iccwbo.org/bascap/id35360/index.html.

Vir: obvestilo za javnost Zavoda IPF in BASCAP

september (4)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)