16.10.2009

Evropska opazovalnica ponarejanja in piratstva

Ukrepi Evropske komisije zoper ponarejanje in piratstvo

Pojav ponarejanja in piratstva je v zadnjem desetletju dosegel nevarne razsežnosti in postal eden najbolj uničevalnih dejavnikov svetovne trgovine. Če je bil nekdaj omejen predvsem na luksuzno blago, modo, glasbo in film, so danes njegove žrtve tudi prehrambeni in kozmetični izdelki, zdravila, avtomobilski rezervni deli, igrače ter raznovrstna tehnična in elektronska oprema. Posledično torej močno ogroža tudi naše zdravje in varnost, delovna mesta, nacionalna gospodarstva in družbo nasploh. Iz tega razloga je Evropska komisija ustanovila Evropsko opazovalnico ponarejanja in piratstva, ki naj bi povezala organizacije potrošnikov, nacionalne javne uprave in zasebni sektor v bolj učinkovitem boju proti tovrstnim kršitvam pravic intelektualne lastnine. Njena naloga je zbiranje podatkov, analiza obsega kršitev, izmenjava informacij, spodbujanje dobrih praks in strategij, ozaveščanje javnosti in oblikovanje predlogov za reševanje ključnih problemov. Evropska komisija je v septembru izdala tudi sporočilo o krepitvi uveljavljanja pravic intelektualne lastnine na notranjem trgu, ki vključuje vrsto praktičnih spodbud za zajezitev škodljivih učinkov ponarejanja in piratstva: poleg že omenjene opazovalnice še imenovanje nacionalnih koordinatorjev, s čimer bi bila omogočena učinkovitejša izmenjava informacij in medsebojna pomoč, tudi prek za ta namen vzpostavljene elektronske mreže; in povezovanje interesnih skupin s prostovoljnimi sporazumi, ki bi olajšali preprečevanje konfliktov, reševanje konkretnih problemov, kot je npr. internetna prodaja ponarejenega blaga, in hitrejše prilagajanje spremenljivim trgom in tehnologijam.

Vir: Sporočilo EK o krepitvi uveljavljanja pravic intelektualne lastnine na notranjem trgu

Uporabne povezave:

januar (6)