02.07.2014

Evropska mreža za boj proti goljufijam (Anti-fraud Network)

Prvo srečanje mreže, ki je nastala na pobudo OHIM

16. junija 2014 je v prostorih OHIM - Urada za usklajevanje na notranjem trgu (znamke in modeli) v Alicanteju potekal prvi sestanek evropske mreže za boj proti nepoštenim poslovnim praksam na področju intelektualne lastnine (Anti-Fraud Network), ki je nastala na pobudo OHIM in uporabnikov. Na njem so se zbrali predstavniki iz nacionalnih in regionalnih uradov držav članic EU, združenj uporabnikov in mednarodnih organizacij za intelektualno lastnino in razpravljali o problemu pošiljanja zavajajočih računov in storitev ter o možnih načinih boja proti temu. Srečanja se je udeležil tudi predstavnik URSIL.

OHIM je udeležencem predstavil svoje aktualne statistične podatke o tej problematiki, ki kažejo, da so imetniki pravic večino teh obvestil prejeli v fazi registracije, približno polovica jih je nastala na podlagi komunikacije v fazi vlaganja oziroma objave prijav. Predstavniki nacionalnih uradov in mednarodnih organizacij so predstavili svoje podatke in načine ter ukrepe soočanja s to problematiko.

Za uspeh razprave in dogodka nasploh je bila ključnega pomena vključitev uporabnikov. Ti so spregovorili o vplivu tovrstnih obvestil na njihove člane in izpostavili, kako pomembno je sodelovanje v boju proti temu na ravni EU. O tem je spregovoril predstavnik mednarodnega združenja imetnikov znamk MARQUES Willem Leppink (sicer odvetnik v Ploum Lodder Princen iz Rotterdama in predsednik delovne skupine MARQUES za boj proti goljufijam) - podrobneje v junijski številki novičnika OHIM - Alicante News.

januar (7)