16.12.2015

Evropska komisija predstavila vizijo posodobitve pravil EU o avtorskih pravicah

Prvi predlogi Komisije v okviru izvajanja strategije enotnega digitalnega trga

Evropska komisija je 9. 12. 2015 v okviru izvajanja strategije enotnega digitalnega trga predstavila

1. predlog, ki bo omogočil dostop do spletnih vsebin znotraj EU in
  2. akcijski načrt za posodobitev avtorskega prava EU.

Predlog uredbe o čezmejni prenosljivosti storitev spletnih vsebin je usmerjen k odpravi omejitev, ki nam pri potovanju znotraj EU onemogočajo dostop do storitev spletnih vsebin kot so filmi, glasba, športni prenosi, e-knjige ali igre, čeprav smo zanje že plačali v svoji državi. Z uveljavitvijo sprememb bo državljanom EU tudi na poti omogočen dostop do digitalnih vsebin, za katere smo plačali doma. Čezmejna prenosljivost naj bi se kot nova pravica EU za potrošnike udejanjila junija 2017 z odpravo stroškov gostovanja znotraj EU. Gre za predlog uredbe, zato se bodo po njenem sprejetju predpisi uporabljali neposredno v vseh 28 državah članicah EU.

Komisija je predstavila tudi vizijo posodobitve avtorskega prava EU, s katerim želi zagotoviti državljanom EU dostop do široke zakonite ponudbe vsebin, avtorjem in drugim imetnikom pravic pa boljšo zaščito in pravično plačilo. Sodobnejši okvir naj bi prinesel pozitivne učinke tudi na področjih, za katere je značilna intenzivna uporaba avtorskih pravic (izobraževanje, kultura, raziskave in inovacije). V prvi polovici 2016 naj bi viziji sledili zakonodajni predlogi in politične pobude, pri katerih bo Komisija upoštevala prispevke z različnih javnih posvetovanj.

Komisija je predlagala še nova pravila za izboljšanje varstva evropskih potrošnikov pri spletnem nakupovanju in za pomoč podjetjem pri čezmejni prodaji. Gre za prve zakonodajne predloge v okviru strategije enotnega digitalnega trga, ki je bila predstavljena maja letos.

Podrobnejša informacija je na voljo v sporočilu Evropske komisije za medije (v slovenščini): http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-6261_sl.htm

Dodatne povezave:

julij (3)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)