14.06.2018

Evropska komisija predlaga opustitev dodatnega varstvenega certifikata za izvozno usmerjeno proizvodnjo

Urad vabi k predložitvi mnenj do 2. 7. 2018

Evropska komisija je 28. 5. 2018 v okviru strategije EU za vzpostavitev enotnega digitalnega trga predstavila Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Uredbe (ES) št. 469/2009 o dodatnem varstvenem certifikatu za zdravila. Komisija predlaga ciljno usmerjeno spremembo, in sicer opustitev dodatnih varstvenih certifikatov za izvozno usmerjeno proizvodnjo. Zaradi te opustitve bodo lahko podjetja s sedežem v EU v času veljavnosti dodatnega varstvenega certifikata proizvajala generična ali podobna biološka zdravila, če bo namen proizvodnje izključno izvoz na trg izven EU, kjer je varstvo poteklo ali ni nikoli obstajalo.

Kot izhaja iz predloga, so cilji komisije med drugim povečanje naložb in ustvarjanje delovnih mest na področju proizvodnje generičnih in podobnih bioloških zdravil v EU s ponovno vzpostavitvijo enakih konkurenčnih pogojev med proizvajalci s sedežem v EU in proizvajalci v državah zunaj EU, pri čemer bi ohranili sedanjo visoko raven varstva intelektualne lastnine v EU.

Na spodnjih povezavah so v angleščini dostopni:

Dokumenti še niso na voljo v slovenskem jeziku.

Vabimo vas, da na e-naslov urada sipo(at)uil-sipo.si ali na naslov Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino, Kotnikova 6, 1000 Ljubljana pošljete svoje mnenje k navedenemu predlogu, najpozneje do 2. julija 2018.

november (3)  oktober (5)  september (7)  avgust (4)  julij (4)  junij (5)  maj (6)  april (5)  marec (9)  februar (6)  januar (7)