26.02.2008

Evropska inovacijska lestvica 2007- pregled stanja v 27 državah članicah

Slovenija v skupini zmernih inovatorjev

Evropska inovacijska lestvica (European Innovation Scoreboard) je po evropskem sistemu inovacijskih kazalnikov izmerila uspešnosti držav članic na področju inovacij za leto 2007. Po naročilu Generalnega direktorata za podjetništvo in industrijo Evropske komisije lestvico pripravlja MERIT (Maastricht Economic and social Research and training centre on Innovation and Technology) ob pomoči skupnega raziskovalnega centra EK. Splošna uspešnost držav članic EU se izračuna na osnovi 25 kazalnikov, ki pokrivajo 5 razsežnosti inovacij (inovacijski gonilniki, ustvarjanje znanja, inovacije in podjetnost, aplikativnost in intelektualna lastnina).

Slovenija se v tem oziru uvršča v skupino zmernih inovatorjev (skupaj z Avstrijo, Estonijo, Norveško, Češko republiko, Italijo, Ciprom in Španijo. Njena uspešnost raste že 5 let in če se bo trend nadaljeval, bo povprečje Evropske unije dosegla v 13 letih. Slovenija še posebej uspešna pri razsežnosti "inovacijski gonilniki", kjer celo presega EU povprečje, predvsem pri kazalniku udeležbe v vseživljenjskem učenju, relativno šibka pa je v razsežnosti intelektualne lastnine z majhnim številom prijav za ameriške oziroma triadne patente (triadna prijava: prijava pri ameriškem, japonskem in evropskem patentnem uradu). Analiza kaže, da je Slovenija pod evropsko učinkovitostjo pri prenosu inovacijskih vložkov v izložke.

Celotno besedilo zaznamka na Europa Rapid (Memo/08/87) ...

avgust (6)  julij (10)  junij (13)  maj (9)  april (5)  marec (10)  februar (14)  januar (12)