23.03.2016

EUIPO, doslej OHIM, vabi k prijavi za nagrado DesignEuropa Award

Nagradni natečaj za dosežke na področju oblikovanja

OHIM – Urad za usklajevanje na notranjem trgu (znamke in modeli), ki se skladno s prenovljeno Uredbo o znamki Skupnosti1 od danes, 23. 3. 2016 imenuje EUIPO – Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EU Intellectual Property Office), je v sklopu promocije svojih aktivnosti nedavno razpisal nagradni natečaj za najboljši model (design) EU oziroma za oblikovalce ali imetnike, ki uspešno uporabljajo registriran model Skupnosti.

Pogoj za prijavo je veljaven model Skupnosti (RCD), kandidati pa lahko sodelujejo v treh kategorijah:

• nagrada za industrijsko oblikovanje
  • nagrada za mala in mlada, rastoča podjetja
  • nagrada za življenjsko delo

Kandidati za nagrado DesignEuropa Award se lahko prijavijo sami, lahko pa pobudo predložijo tudi predlagatelji (fizične osebe, ustanove itd.)

Žirijo sestavljajo strokovnjaki s področja oblikovanja, poslovnega okolja in pravic intelektualne lastnine. Pri izbiri bodo upoštevali estetsko vrednost in vizualno privlačnost prijavljenih modelov, dokazljiv vpliv prijavljenih modelov na trg ter učinkovito trženje in upravljanje pravic intelektualne lastnine.

Od uveljavitve RCD leta 2003 je OHIM, po novem EUIPO, registriral že skoraj milijon modelov, nagrada pa želi odlikovati tista podjetja in oblikovalce, ki tržišču ponujajo vrhunsko oblikovanje.

Na natečaj se je mogoče prijaviti do 5. 7. 2016, nagrade pa bodo podeljene 30. 11. 2016 v Milanu. Več o natečaju na https://oami.europa.eu/ohimportal/sl/designeuropa.

-----

Opomba:

1 Uredba (EU) 2015/2424 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 16. decembra 2015 o spremembi Uredbe Sveta (ES) št. 207/2009 o blagovni znamki Skupnosti ter Uredbe Komisije (ES) št. 2868/95 za izvedbo Uredbe Sveta (ES) št. 40/94 o znamki Skupnosti in razveljavitvi Uredbe Komisije (ES) št. 2869/95 o pristojbinah, ki se plačujejo Uradu za harmonizacijo notranjega trga (blagovne znamke in modeli)

oktober (13)  september (9)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)