18.07.2011

EU uspešna v boju proti ponaredkom

Carinski organi lani zasegli dvakrat več pošiljk

Leta 2010 je bilo na zunanjih mejah EU zaseženih več kot 103 milijone izdelkov, ki naj bi domnevno kršili pravice intelektualne lastnine, in sicer v skupni vrednosti prek milijarde evrov. Letno poročilo Evropske komisije kaže, da se je število lani zaustavljenih nezakonitih pošiljk (80.000) v primerjavi z letom poprej skorajda podvojilo. Med najpogosteje zaseženimi izdelki so bili: cigarete (34%), pisarniške potrebščine (9%), drugi tobačni izdelki (8%), etikete in oznake (8%), oblačila (7%) in igrače (7%). 14.5% vseh zaseženih izdelkov so predstavljali izdelki za gospodinjstvo, kot so šamponi, mila, zdravila ali gospodinjski aparati (sušilniki las, brivniki, računalniški deli), ki bi lahko ogrozili zdravje in varnost potrošnikov.

>> Več v obvestilu EK …

januar (6)