25.02.2016

EU Observatorij: Zaradi ponaredkov nakita, ur, ročnih in potovalnih torb EU letno izgubi 3,5 milijarde EUR

EU zaradi ponarejenega nakita in ur ter ročnih torbic in prtljage izgubi letno prek 27.000 delovnih mest in utrpi škodo v višini 3,5 milijarde EUR

Opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij), ki deluje pri OHIM – Uradu za usklajevanje na notranjem trgu (znamke in modeli), je v okviru raziskave o obsegu kršitev pravic intelektualne lastnine v EU z naslovom Quantification of IPR infringment objavil 5. in 6. sektorsko poročilo o škodi, ki v EU nastaja zaradi ponarejanja na področju proizvodnje nakita, modnega nakita in ur oziroma na področju proizvodnje ročnih in potovalnih torb.

Poročili o vplivu ponaredkov v obeh navedenih sektorjih na gospodarstvu EU prinašata statistične podatke o škodi, ki zaradi ponaredkov nastaja na ravni EU: škoda pri proizvodnji nakita in ur v EU na letni ravni pomeni izpad 1,9 milijarde EUR prihodka oziroma okrog 13,5 % celotne porabe, v proizvodnem sektorju torbic in prtljage pa izpad dohodka znaša 12,7 % ali 1,6 milijard EUR. Posledično to pomeni izgubo 15.000 delovnih mest v sektorju proizvodnje nakita in ur ter okrog 12.000 delovnih mest v sektorju proizvodnje ročnih in potovalnih torb. Med obravnavanimi državami članicami EU v tem oziru največ škode utrpi Italija. Poročili podajata tudi analizo posrednih negativnih učinkov, ki jih ponaredki v teh sektorjih prinašajo drugim gospodarskim sektorjem (npr. posredna izguba delovnih mest) kot tudi vpliv na javne finance EU.

Kot vsa dosedanja, sta tudi ti poročili objavljeni na spletišču EU Observatorija:

oktober (13)  september (9)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)