07.04.2016

EU Observatorij: Raziskava o odnosu mladih Evropejcev do intelektualne lastnine

Podatki kažejo, da imajo mladi državljani EU najbolj strpen odnos do ponaredkov in nezakonitega nalaganja vsebin

Opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij), ki deluje pri EUIPO – Uradu Evropske unije za intelektualno lastnino (prej OHIM) je objavil rezultate raziskave o odnosu mladih do intelektualne lastnine. Anketirani so bili mladi držav članic, stari med 15 in 24 let, študija pa je že druga v okviru ugotavljanja odnosa državljanov EU do intelektualne lastnine, ki ga je EU Observatorij začel leta 2013, ko je tudi objavil študijo z naslovom Evropski državljani in intelektualna lastnina: zaznavanje, ozaveščenost in vedenje.

Nedavno izvedena raziskava o odnosu mladih do intelektualne lastnine ugotavlja, da 25 % mladih Evropejcev namerno uporablja nezakonite vire za dostop do spletnih vsebin, 12 % pa jih prek spleta kupuje ponaredke. Četrtina mladih priznava, da so v zadnjem letu namenoma uporabili nezakonite vire za dostop do spletnih vsebin. Medtem pa 30 % tistih, ki uporabljajo nezakonite vire, navaja, da digitalnih vsebin, ki jih iščejo na uradnih straneh, ne najdejo, zato se poslužujejo nezakonitih virov, kjer so iskane vsebine hitro dostopne, izbira je večja in iskanje je lažje, registracija pa običajno ni potrebna.

Filmi in nadaljevanke so najbolj iskane vrste vsebin iz nezakonitih virov, sledijo jim glasba in igre. Skoraj vsak četrti mladi Evropejec verjame, da ni nič narobe z dostopanjem do digitalnih vsebin iz nezakonitih virov za osebno uporabo, tretjina pa jih meni, da je vsebino iz nezakonitih virov moč najti lažje in hitreje kot vsebine iz zakonitih virov. Šest od desetih mladih Evropejcev pravi, da bi prenehali uporabljati nelegalne vire za dostop do digitalnih vsebin, če bi bila vsebina iz zakonitih virov bolj dostopna.

Poročilo kaže tudi veliko razliko v odnosu mladih do nezakonitega dostopa do digitalnih vsebin na eni strani in kupovanja ponarejenih izdelkov na spletu. Le 12 % vprašanih je dejalo, da so v zadnjih 12 mesecih namenoma kupili ponaredek (predvsem ponarejena oblačila, dodatke in obutev), več kot polovica zato, ker so bili cenejši od izvirnikov. Kljub temu pa večina mladih ne kupuje ponarejenih izdelkov prek spleta. Več kot polovica vseh vprašanih pravi, da ne zaupajo stranem, ki prodajajo ponarejeno blago, 20 % pa se jih boji zlorabe svojih podatkov v primeru nakupa.

Po podatkih je največ mladih v zadnjih 12 mesecih prek spleta kupilo ponarejeno blago v Grčiji (24 %), Estoniji (22 %), Cipru in Sloveniji (20 %), Španiji (19 %), Franciji (11 %), Veliki Britaniji (10 %), Italiji (9 %) in Nemčiji (8 %), medtem ko jih je največ namenoma uporabljajo nezakonite vire za dostop do spletnih vsebin v Franciji (34 %), Španiji (33 %), Italiji (21 %), Veliki Britaniji (19 %) in v Nemčiji (18 %).

Za Slovenijo študija ugotavlja, da med mladimi prevladuje uporaba nezakonitih virov. Hkrati izpostavlja, da v raziskavi zajete mladine niti ne zanima, ali je nek vir vsebin zakonit ali ne. Pri tem 24 % mladih ni nikoli dostopalo do nezakonitih digitalnih vsebin, medtem ko jih je 15 % nenamerno dostopalo do nezakonitih vsebin. Glede na ugotovitve pa med 30 in 34 % mladih meni, da je dejstvo, ali je vsebina zakonita ali ne, pomembno.

Študija (v angleškem jeziku) je na voljo na https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/ip-youth-scoreboard.