19.05.2015

EU Observatorij: Ponaredki povzročajo veliko gospodarsko škodo in izgubo delovnih mest

Dve novi publikaciji Evropskega observatorija za boj proti kršitvam pravic intelektualne lastnine

Evropski observatorij za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij) je pred kratkim objavil dve publikaciji o škodi, ki jo povzročajo ponarejeni izdelki:

1. Publikacijo 2015 Situation Report on Counterfeiting in the European Union je pripravil skupaj z Europolom in Uradom za usklajevanje na notranjem trgu (OHIM). Poročilo obvešča javnost, industrijo, politiko in strokovno javnost o poteh, vstopnih točkah, načinu delovanja in trenutnem stanju organiziranosti kriminalnih skupin.
    Raziskava opozarja, da so kljub dejstvu, da je večina ponarejenih izdelkov v obtoku v Evropi proizvedena zunaj EU, v porastu ponaredki s poreklom iz Belgije, Češke, Italije, Poljske, Portugalske, Španije in Velike Britanije. Proizvodnja ponarejenega blaga v EU postaja vedno bolj donosen posel za organizirane kriminalne združbe in organizacije. Ponarejevalci, ki delujejo z znatno nižjimi tveganji, se ukvarjajo še z drugimi oblikami kriminala, na primer s trgovino z ljudmi, predvsem zaradi izkoriščanja delovne sile. Povezujejo se s kriminalnimi skupinami iz različnih držav Evrope in zunaj nje. Poročilo ugotavlja, da so kitajske hudodelske organizacije, ki so vpletene v distribucijo ponarejenega blaga, specializirane in zelo prožne, kitajska diaspora pa je prepredena po vsej Evropi. Dobro organizirane mreže jim omogočajo pranje in pošiljanje velike količine denarja na Kitajsko. Združbe, ki delujejo v Italiji, so pri uvozu ponaredkov povezane z italijansko mafijo.
    Največkrat so ponarejeni izdelki modne industrije in tekstila, čedalje pogosteje pa tudi ostalo vsakodnevno potrošno blago, od baterij, polnilcev, kozmetičnih izdelkov, izdelkov za osebno nego, elektronskih in gospodinjskih pripomočkov do hrane in pesticidov. V zadnjem času opažajo povečano prisotnost ponarejenih zdravil iz Indije. Najpomembnejši kanal za razpečevanje ponarejenega blaga je internet. Neprestana razpoložljivost, cene in hitra dobava so vaba za potrošnike. Že same spletne strani so mnogokrat ponaredki, saj so prefinjene replike uradnih spletnih trgovin. Ponarejevalci se hitro prilagajajo in znajdejo v različnih pravnih ureditvah, prav tako so sposobni čez noč vzpostaviti nove spletne strani, ne da bi izgubili svoje obstoječe baze strank.

2. Druga publikacija, ki jo je EU Observatorij prav tako pripravil skupaj z OHIM, se osredotoča na ponarejanje na področju kozmetike in izdelkov za osebno nego. V študiji The economic cost of IPR infringement in the cosmetics and care sector: report of a pilot study ugotavlja, da zaradi prisotnosti ponarejenih izdelkov proizvajalci, trgovci in distributerji vsako leto izgubijo 4,7 milijarde EUR prihodkov, kar je 7,8 % celotne prodaje kozmetike in izdelkov za osebno nego v EU. Zaradi zmanjšanega povpraševanja industrija, vključno z veleprodajo in maloprodajo, zaposluje manj delavcev. Avtorji poročila ocenjujejo, da je s tem izgubljenih 50.000 delovnih mest. Zaradi vpliva na druge industrije in posledično državne prihodke se šteje, da posredni in neposredni vplivi ponarejanja v tej panogi letno povzročijo za 9,5 milijard EUR izgubljene prodaje, 80.000 izgubljenih delovnih mest ter 1,7 milijarde EUR manj javnofinančnih prihodkov.
    Pri ponaredkih s področja kozmetike gre predvsem za parfume, ličila, negovalne kreme, zobne paste, kreme za zaščito pred soncem, šampone, dezodorante ipd.

>> Publikacije EU Observatorija

oktober (14)  september (9)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)