12.03.2020

EPU kazalniki 2019

Digitalne tehnologije na 1. mestu

Evropski patentni urad (EPU) je danes objavil patentno statistiko. V letu 2019 je prejel 181 000 prijav (4 % več kot 2018). Glede na države prvo mesto zaseda ZDA (25 % vseh vlog), sledi Nemčija (15 %), Japonska (12 %), Kitajska (7 %) in Francija (6 %). Največji delež patentnih prijav predstavljajo evropska podjetja in izumitelji, največ prijav pa je bilo vezanih na digitalne tehnologije (+19,6 %). Drugo najhitreje rastoče področje so prijave v zvezi z računalniško tehnologijo (+ 10,2 %). Gre za povečanje patentnih prijav, povezanih z umetno inteligenco, zlasti na področjih strojnega učenja in prepoznavanja vzorcev, obdelave in generiranja ter pridobivanja podatkov.

Druga tehnična področja z opazno rastjo so bila promet (+ 6,6 % v primerjavi z letom 2018), ki vključuje avtomobilski sektor, sledijo električni stroji, aparati ter tehnologije čiste energije (+ 5,5 %) in farmacevtski izdelki (+ 4,4 %). Evropska podjetja so imela največji delež patentnih prijav na področju transporta, meritev, organske kemije in različnih tehnologij, vključno s stroji za 3D-tiskanje. V zadnjem desetletju so se prijave patentov s Kitajske pri EPU povečale skoraj za šestkrat (12 247 prijav v letu 2019 v primerjavi z 2 061 v letu 2010).

Velika podjetja so vložila 72 % vseh prijav, 18 % mala in srednje velika podjetja ter posamezni izumitelji, 10 % pa univerze in javne raziskovalne organizacije.

Med petdesetimi največjimi prijavitelji Slovenija zaseda 40. mesto, v primerjavi z letom 2018 so slovenske prijave poskočile za 21 % (121 prijav).

Več (v angleškem jeziku) je na tej povezavi.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)