11.07.2014

EPO in OHIM pripravila spletni učni komplet za poučevanje o osnovah intelektualne lastnine

Prvi del vsebin (osnovna stopnja) za "IP Teaching Kit" odslej prosto dostopen na spletu

Učni komplet o osnovah intelektualne lastnine "IP Teaching Kit" sta Evropski patentni urad (EPO) in Urad EU za usklajevanje na notranjem trgu za znamke in modele (OHIM) skupaj razvila za univerzitetne profesorje, katerih študentje imajo malo ali nič znanja o intelektualni lastnini. Komplet obsega osnovno a celovito predstavitev različnih pravic intelektualne lastnine in koncepta intelektualne lastnine nasploh.

Jutrišnje evropske diplomante čaka vstop na trg delovne sile, ki daje vse več poudarka na inovativnost in ustvarjalnost. Rezultati študije o prispevku panog, v katerih se intenzivno uporabljajo pravice intelektualne lastnine, h gospodarstvu EU (september 2013), kažejo, da panoge, ki intenzivno uporabljajo pravice intelektualne lastnine (blagovne znamke, modele, patente, avtorske pravice in geografske označbe), zagotavljajo 26 % delovnih mest v EU. Poleg tega te panoge predstavljajo kar 88 % uvoza in 90 % izvoza EU. Intelektualna lastnina je poglavitni dejavnik v gospodarstvu EU, po zaslugi digitalnih in tehnoloških revolucij v zadnjih dveh desetletjih pa tudi vse bolj pomemben del vsakdanjega življenja. Tudi univerze se skoraj vsakodnevno srečujejo z vprašanji intelektualne lastnine pri svojih raziskavah, pri prenosu tehnologije in pri upravljanju svojih portfeljev intelektualne lastnine.

Učni komplet za poučevanje o intelektualni lastnini vsebine vsebuje obsežen nabor prosto dostopnih učnih gradiv, ki so jih skupaj razvili strokovnjaki za intelektualno lastnino pri EPO in OHIM, in je trenutno najbolj obsežen učni pripomoček o intelektualni lastnini na svetu. Dobrodošel je tudi za vsakogar, ki se želi seznaniti z osnovami intelektualne lastnine. Dostopen je prek učnega portala Akademije OHIM na naslovu http://oami.europa.eu/knowledge/course/view.php?id=1738 in je na voljo v več jezikih (angleščini, francoščini in nemščini, v pripravi sta še španska in italijanska različica). Drugi del vsebin (napredna stopnja) bo predvidoma objavljen še pred koncem letošnjega leta.

januar (7)