09.04.2009

Ekonomska analiza stroškov in koristi patenta Skupnosti

Končno poročilo prof. Bruna van Pottelsbergha

Objavljamo poročilo z naslovom Economic Cost-benefits Analysis of the Community Patent, ki ga je prof. Bruno van Pottelsberghe s Svobodne univerze v Bruslju (Université Libre de Bruxelles) s sodelavci izdelal za Generalni direktorat za notranji trg Evropske komisije. Namen poročila je podati podrobno analizo ekonomskih koristi vzpostavitve bodočega sistema patenta Skupnosti (COMPAT), kar je predmet razprav še iz časa pred nastankom Evropske patentne konvencije leta 1973.

Na podlagi rezultatov nedavnih raziskav o gospodarnosti sedanjega evropskega patentnega sistema in novih simulacij podaja to poročilo argumente v podporo vzpostavitvi patenta Skupnosti. Primerjava različnih simulacij prihodka iz pristojbin za vzdrževanje bodočega patenta Skupnosti s prihodki iz pristojbin za vzdrževanje sedanjega evropskega patenta (EP) je namreč pokazala, da bi se dohodki Evropskega patentnega urada in skoraj vseh nacionalnih uradov iz tega naslova povečali. Strošek bodočega patenta Skupnosti v teh simulacijah ustreza obstoječim stroškom EP za štiri države članice.

Rezultati primerjave kažejo, da bi bodoči patent Skupnosti:

• omogočil učinkovit patentni sistem s "sprejemljivo" relativno ceno;
  • popravil več nesorazmerij, ki zmanjšujejo tako zaznano kot dejansko učinkovitost sedanjega evropskega patentnega sistema;
  • prinesel večji dohodek iz pristojbin za vzdrževanje EPU in vse ali skoraj vse nacionalne urade (odvisno od izbrane sheme za vzdrževalne pristojbine).

Struktura poročila:

1. Posledice razdrobljenega patentnega sistema v Evropi
  2. Simulacije dohodka iz pristojbin za vzdrževanje bodočega patenta Skupnosti
  3. Posledice bodočega patenta Skupnosti na stroške pridobitve patenta
  4. Dejavniki uspeha in priporočila.

Poročilo je sestavni del gradiva za prihodnjo sejo Delovne skupine za intelektualno lastnino (patenti) pri Svetu EU, ki bo 22. aprila v Bruslju.

avgust (4)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)