26.05.2011

EK sprejela strategijo o intelektualni lastnini

Podpora ustvarjalnosti in inovativnosti

Evropska komisija je sprejela celovito strategijo za posodobitev pravnega okvira pravic intelektualne lastnine, se pravi patentov, znamk, modelov in geografskih označb ter avtorske in sorodnih pravic. Nova pravila naj bi vzpostavila ravnovesje pri spodbujanju ustvarjalnosti in inovativnosti, deloma z zagotavljanjem nagrad in naložb za ustvarjalce, ter omogočila najširši možni dostop do izdelkov in storitev, varovanih s pravicami intelektualne lastnine. Namen strategije je omogočiti izumiteljem, ustvarjalcem, uporabnikom in potrošnikom, da se prilagodijo novim okoliščinam, in razširiti obseg poslovnih priložnosti.

Strategija vključuje vrsto kratkoročnih in dolgoročnih političnih akcij:

• nadaljevanje dela v zvezi z uvedbo specializiranega patentnega sodišča za obstoječe evropske patente in enotne prihodnje patente EU;
  • prizadevanja za posodobitev sistema registracije znamk na ravni EU in na nacionalnih ravneh;
  • izvedba poglobljene analize obstoječega pravnega varstva za nekmetijske geografske označbe;
  • oblikovanje pravnega okvira za učinkovito kolektivno upravljanje avtorskih pravic, zlasti v glasbenem sektorju;
  • poenostavitev sistema licenciranja t.i. osirotelih del, kar bi omogočilo spletni dostop do velikega števila kulturnih del;
  • okrepitev boja proti ponarejanju in piratstvu s sprejetjem uredbe za okrepitev delovanja Evropske opazovalnice za ponarejanje in piratstvo, s katero bi bilo delo opazovalnice zaupano OHIM (uradu EU za znamke in modele), in uredbe, s katero bi carinski organi dobili večja pooblastila pri preprečevanju trgovine z blagom, ki krši pravice intelektualne lastnine.

>> Vir in več: obvestilo Komisije

avgust (3)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)