18.07.2008

EK sprejela protimonopolno odločitev glede kolektivnih organizacij

Prepoved omejevanja konkurence za 24 evropskih kolektivnih organizacij glasbenikov, tudi za SAZAS

Evropska komisija je 16. julija sprejela protimonopolno odločitev, s katero je 24 evropskim kolektivnim organizacijam članicam CISAC (Mednarodna zveza društev avtorjev in skladateljev), med njimi tudi Združenju skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (SAZAS), prepovedala omejevanje konkurence. Odslej te organizacije ne bodo smele več uporabljati klavzule o članstvu in teritorialnih omejitvah, kar pomeni, da bodo avtorji za upravljanje svojih pravic lahko izbrali tudi tujo kolektivno organizacijo, komercialni uporabniki avtorskih del pa bodo zaradi te možnosti lažje pridobili licence za predvajanje glasbe prek spleta, kabla ali satelita v več državah.

Sporočilo EK za javnost o protimonopolni odločitvi (Europa PR Rapid IP/08/1165 z dne 16/07/2008)

januar (6)