11.01.2010

Državno odlikovanje za prof. dr. Josepha Strausa

Urad ob tej priložnosti vabi na njegovo predavanje

14. januarja 2010 bo predsednik Slovenije dr. Danilo Türk odlikoval prof. dr. Jožeta (Josepha) Strausa za aktivno vlogo pri oblikovanju slovenskega sistema varstva pravic intelektualne lastnine, vzpostavitvi delovanja Urada RS za intelektualno lastnino in vključevanju Slovenije v evropsko in mednarodno mrežo.

Ob tej priložnosti vabi urad 14. januarja ob 10. uri na predavanje prof. Strausa z naslovom Patentna prijava kot zloraba prevladujočega položaja na trgu po 82. členu Pogodbe ES.

Prof. Straus je eden najvplivnejših strokovnjakov na področju evropskega patentnega prava in eden najuglednejših patentnih strokovnjakov v svetovnem merilu. Je direktor emeritus in bivši generalni direktor münchenskega Inštituta Max Planck za intelektualno lastnino, konkurenčno in davčno pravo ter glavni ustanovitelj Münchenskega centra za pravo intelektualne lastnine, skupne ustanove družbe Max-Planck, Tehnične univerze München, pravne fakultete Univerze George Washington v Washingtonu in Univerze v Augsburgu, ki jo je kot predsednik upravnega odbora vodil od njene ustanovitve leta 2003 do emeritacije konec leta 2008.

Prof. Straus je dopisni član SAZU, častni doktor Univerze v Ljubljani, redni profesor prava na univerzah v Ljubljani in Münchnu, gostujoči profesor mednarodnega in konkurenčnega prava na pravni fakulteti Univerze George Washington v Washingtonu ter gostujoči in častni profesor več drugih univerz po svetu. Je svetovalec OECD, WIPO, UNCTAD, UNIDO, Svetovne banke, Evropske komisije, Evropskega parlamenta, Evropske patentne organizacije, znanstvenih služb nemškega parlamenta in nemške vlade, švicarske vlade in Švicarskega zveznega inštituta za intelektualno lastnino ter opravlja številne druge funkcije. Za svoje delo je prejel vrsto priznanj po vsem svetu, med drugim tudi poveljniški križ reda zaslug Zvezne republike Nemčije.

Predavanje, ki mu bo sledil razgovor z udeleženci, bo v predavalnici urada in bo potekalo v angleščini in slovenščini. Udeležbo lahko prijavite po telefonu 01 620 31 01 ali na elektronski naslov info(at)uil-sipo.si. Vabilo je odprto do zasedbe prostih mest.

januar (7)