03.12.2013

Državni zbor sprejel novelo ZIL (67. člen)

Jasnejša določitev pričetka teka subjektivnega roka in uvedba objektivnega roka za vložitev zahteve pri nadaljevanja postopka po zamudi

Novela Zakona o industrijski lastnini (ZIL) je bila v Državnem zboru sprejeta 27. 11. 2013, in sicer po skrajšanem postopku, saj gre za manj zahtevno spremembo veljavnega zakona, ki ne bo vplivala na temeljno ureditev pravic industrijske lastnine, bo pa zagotovila večjo pravno varnost glede veljavnih pravic.

Novela v primeru nadaljevanja postopka po zamudi jasneje določa pričetek teka subjektivnega roka in uvaja objektivni rok za vložitev zahteve. Ohranja dvomesečni subjektivni rok, hkrati pa dodaja šestmesečni objektivni rok, po katerem nadaljevanja postopka po zamudi ne bo več mogoče zahtevati.

Subjektivni dvomesečni rok bo začel teči z dnem, ko bo prenehal vzrok, ki je povzročil zamudo, če bo prijavitelj za zamudo izvedel pozneje, pa od dneva, ko bo z njo seznanjen. Po poteku objektivnega roka prijavitelj ne bo mogel več vložiti zahteve za nadaljevanje postopka po zamudi. Prijavitelj bo imel tako za vložitev zahteve na voljo največ šest mesecev od dneva nastanka zamude.

julij (2)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)