14.04.2009

Dan odprtih vrat na URSIL

Obeležitev svetovnega dneva intelektualne lastnine

26. aprila bodo države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), med katerimi je tudi Slovenija, že deveto leto zapored praznovale svetovni dan intelektualne lastnine. Ta dan je bil izbran, ker je 26. aprila 1970 začela veljati Konvencija o ustanovitvi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino. Osrednja tema letošnjega svetovnega dne so zelene inovacije kot ključ za varno prihodnost.

Cilji svetovnega dne intelektualne lastnine so:

• dvigniti zavedanje o vplivu patentov, blagovnih znak in modelov ter avtorske pravice na vsakdanje življenje;
  • opozoriti na to, kako varstvo pravic intelektualne lastnine spodbuja ustvarjalnost in inovativnost;
  • počastiti ustvarjalnost in prispevek izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu;
  • spodbuditi spoštovanje pravic intelektualne lastnine drugih.

Več o letošnjem svetovnem dnevu IL na http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/2009/.

Dan odprtih vrat na URSIL - program

23. april 2009
10.00 - 15.00

Z dnevom odprtih vrat Urad RS za intelektualno lastnino tudi letos obeležuje svetovni dan intelektualne lastnine.

1. Dan odprtih vrat
10.00 – 15.00 (čitalnica – pritličje, levo)
Informacije o novih storitvah in delu urada.

2. Predstavitev ciljnih raziskovalnih projektov o stanju intelektualne lastnine v Sloveniji, ki jih je oz. jih sofinancira URSIL
11.00 – 13.00 (predavalnica – podstreha, levo)

1. Intelektualna lastnina v slovenskih podjetjih. Analiza in rezultati raziskave o stanju intelektualne lastnine v slovenskih podjetjih 2004-2007 (2008), Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani in Institut Jožef Stefan;
  2. Upravljanje avtorske in sorodnih pravic v digitalnem okolju 2006-2008 (2008), Mirovni inštitut in Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani;
  3. Doprinos dejavnosti, ki temeljijo na avtorski in sorodnih pravicah, k nacionalnemu gospodarstvu Slovenije, (v teku, MG – URSIL, Ministrstvo za kulturo in WIPO).

Razprava oziroma vprašanja iz publike.

Zaradi prostorskih omejitev predavalnice prosimo, da najavite svojo udeležbo na naslov info(at)uil-sipo.si.

Vljudno vabljeni!

januar (6)