21.12.2011

Analiza potreb uporabnikov ter razvoj storitev urada na področju varstva znamk

Študija IEDC – Poslovne šole Bled

IEDC – Poslovna šola Bled je v okviru študijskih obveznosti udeležencev mednarodnega MBA študija na pobudo Urada RS za intelektualno lastnino in ob finančnem sodelovanju Urada EU za usklajevanje na notranjem trgu (OHIM) izdelala študijo, v kateri je analizirala potrebe uporabnikov ter možnosti za nadaljnji razvoj storitev urada na področju varstva blagovnih in storitvenih znamk. Študija je pokazala, da je zavedanje ciljnih skupin o pomembnosti registriranja znamk slabše, kot bi bilo zaželeno, da trg ponuja predvsem možnosti za pripravo prijav znamk, ne pa dovolj kakovostnih storitev z dodano vrednostjo za podjetja, ter da bi bilo smiselno, da začne URSIL ponujati nove storitve oziroma da nadgradi obstoječe. Predlagana je bila vzpostavitev elektronske oddaje prijav, sodobne službe za pomoč strankam (help-desk) in promocijsko-svetovalne službe, ki naj bi trenutni trg spodbudila k razvoju oziroma ponudbi kakovostnih svetovalnih storitev na področju primernega varstva, vrednotenja in celostnega upravljanja blagovnih in storitvenih znamk.

Avtorji študije so Neno Cerovič, Yulia Fulonova, Valerija Jugović, Jan Kettnaker, Tihomir Premužak, Rok Šabjan, Anita Toçi (študenti MBA, mentor prof. Brane Kalpič).

januar (6)