28.10.2010

Aktualno: plagiatorstvo glasbenih del

Stališče Urada RS za intelektualno lastnino

Urad RS za intelektualno lastnino prejema opozorila  o kršitvah avtorskih pravic, vključno s sumi plagiatorstva, in ostro obsoja ravnanje katerih koli oseb, ki si lastijo tuja avtorska dela. Urad opozarja, da je avtorska pravica ustavno varovana, in si bo prizadeval omogočiti imetnikom pravic uživanje vseh pravic iz tega naslova. Če bo ugotovil, da je podan sum storitve kaznivega dejanja zaradi kršitve materialnih avtorskih pravic, kot je npr. plagiatorstvo, bo podal pristojnim organom kazenske ovadbe.

Urad z zaskrbljenostjo ugotavlja, da glede na pojave javno priznanega plagiatorstva pristojne kolektivne organizacije morda niso opravile vseh svojih nalog, saj morajo ob javni priobčitvi avtorskih del skrbeti za uveljavljanje pravic vseh resničnih imetnikov avtorskih pravic, ne glede na to, ali so domači ali tuji. Ob tem tudi poziva vse snovalce nacionalne akcije »Spoštujmo avtorsko pravico«, da javno obsodijo ravnanje posameznikov, ki s plagiati kršijo avtorsko pravico, oziroma da zahtevajo ustrezne ukrepe pri pristojnih institucijah in kolektivnih organizacijah ter tudi v svojih vrstah ustrezno ukrepajo v primerih kršitev tovrstnih pravic. Urad poziva tudi kolektivne organizacije, da preverijo, ali se pri njih pojavljajo primeri plagiatorstva ali drugih kršitev avtorske pravice, in da ustrezno zavarujejo pravice resničnih imetnikov avtorske pravice, in ne tistih, ki javno priznavajo, da si prisvajajo pravice drugih.

avgust (4)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)