06.06.2018

6. junij je svetovni dan boja proti ponaredkom

V EU letno 60 milijard EUR izgube zaradi ponarejanja

Nova raziskava Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) prikazuje razsežnosti ponarejanja v sektorjih kozmetike in osebne nege, oblačil, obutve in dodatkov, športne opreme, igrač in iger, nakita in ur, torbic in prtljage, posnete glasbe, žganja in vina, farmacevtskih izdelkov, pesticidov, pametnih telefonov, pnevmatik ter baterij.

Urad EUIPO zadnjih pet let spremlja ekonomske posledice ponarejanja, ki predstavljajo ogromno škodo: glede na zadnje poročilo znašajo neposredne izgube teh sektorjev 60 milijard EUR letno, kar ustreza 7,5 % njihove prodaje. Izguba na državljana znaša 116 EUR na leto. Ker zakoniti proizvajalci proizvedejo manj, kot bi proizvedli, če ponarejanja ne bi bilo, zaposlujejo tudi manj delavcev, s tem je neposredno izgubljenih tudi 434. 000 delovnih mest.

Poročilo ocenjuje, da v Sloveniji  v naštetih sektorjih vsako leto izgubijo 13,4 % neposredne prodaje zaradi ponarejanja. To ustreza približno 276 milijonom EUR ali 134 EUR na prebivalca Slovenije.

Infografika s podatki za Slovenijo

oktober (4)  september (7)  avgust (4)  julij (4)  junij (5)  maj (6)  april (5)  marec (9)  februar (6)  januar (7)