25.04.2017

26. april - Svetovni dan intelektualne lastnine

Inovacije izboljšujejo življenje

26. aprila obeležujemo svetovni dan intelektualne lastnine, katerega cilj je krepiti zavedanje o pomenu pravic intelektualne lastnine - patentov, znamk, modelov ter avtorske pravice - in vlogo, ki jo imajo pri spodbujanju inovativnosti in ustvarjalnosti.

Osrednja tema letošnjega dne so inovacije, zato se letošnji slogan glasi »inovacije izboljšujejo življenje«. Inovacije srečujemo v vsakem trenutku našega življenja in nas spremljajo skozi celo življenje. Inovacije omogočajo, da je naše življenje bolj zdravo, varnejše in udobnejše. Intelektualna lastnina podpira inovacije. Na eni strani omogoča vlaganja v inovacije, na drugi strani zagotavlja nagrado ustvarjalcem. Na ta način jih spodbuja, da še naprej razvijajo svoje ideje in hkrati z odprtostjo, ki jo tudi zagotavlja intelektualna lastnina, zagotavljajo pretok znanja v družbi. Ljudje dnevno ustvarjamo izjemne izume in spreminjamo svet na bolje. Inovativnost je gonilo, ki ne pozna meja, ki težave preoblikuje v izziv, te pa v napredek in ustvarjanje novih možnosti ter priložnosti.

Zato letošnji Svetovni dan intelektualne lastnine obeležuje globalnost ustvarjalnosti in iz nje izvirajoče moči – zakaj nove ideje pomagajo tudi pri reševanju nam vsem skupnih globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe, skrb za zdravje, preprečevanje revščine in odpravljanje lakote.

Več: http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/

november (1)  oktober (8)  september (9)  avgust (6)  julij (4)  junij (3)  maj (6)  april (7)  marec (8)  februar (4)  januar (4)