Naloge in pristojnosti

Urad je pristojen za opravljanje nalog s področja intelektualne lastnine, ki vključuje področje avtorskega prava in prava industrijske lastnine.

Njegove glavne naloge so:

• vodenje postopkov za podelitev patentov in dodatnih varstvenih certifikatov za zdravila in fitofarmacevtska sredstva ter postopkov za registracijo znamk, modelov, topografij polprevodniških vezij in geografskih označb, z izjemo tistih, ki se nanašajo na kmetijske pridelke, živila ter vina in druge proizvode iz grozdja in vina;

• vodenje registrov pravic industrijske lastnine;

• pripravo zakonskih predpisov s področja intelektualne lastnine;
  • opravljanje informacijskih storitev v zvezi s pravicami industrijske lastnine;

• izdajanje dovoljenj organizacijam avtorjev in imetnikov sorodnih pravic za kolektivno upravljanje pravic in nadzor nad delovanjem teh organizacij;

• zastopanje Republike Slovenije pri tujih in mednarodnih organizacijah, ki delujejo na področju intelektualne lastnine, na podlagi pooblastil vlade RS;

• izdajanje Biltena za industrijsko lastnino;

• opravljanje administrativno-tehničnih nalog za poravnalni svet, ki deluje pri uradu na podlagi zakona o izumih iz delovnega razmerja in s katerim naj bi se reševali spori med delodajalci in delojemalci v zvezi z izumi, ustvarjenimi v delovnem razmerju;

• administrativna pomoč svetu za avtorsko pravo in mediatorjem pri reševanju sporov med kolektivnimi organizacijami avtorjev in reprezentativnimi združenji uporabnikov varovanih del.