Republika Slovenija
Iskanje:

Koledar dogodkov

7.10.2015 - 22.10.2015
Slovenski oblikovalci z razstavo Silent Revolutions v prostorih WIPO
Ženeva - URSIL organiziral razstavo slovenskega oblikovanja v času zasedanja skupščin WIPO

V času zasedanja Generalne skupščine Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) je Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in Stalnim predstavništvom Republike Slovenije pri OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi (MGE) organiziral priložnostno postavitev razstave Silent Revolutions, s katero izdelke sodobnega slovenskega oblikovanja predstavlja z vidika pravic intelektualne lastnine.


foto: Sašo Domijan


foto: Janez Kukec Mezek

Potujoča razstava Silent Revolutions, ki je bila v avli WIPO na ogled od 7. do 22. oktobra, v svoji izvorni postavitvi združuje 40 izjemnih izdelkov in oblikovalcev, a hkrati predstavlja tudi naročnike, izdelovalce in podjetja. Posebna pozornost velja inovativnim pristopom, strategijam, vizijam in novemu oblikovalskemu razmišljanju v danes zelo spremenljivem gospodarskem okolju. V izboru so tako pomembni izdelki velikih podjetij, ki so razvila lastne blagovne znamke, in posebni predmeti iz omejenih serij, ki so jih izdelali oblikovalci sami. Sodobni primeri oblikovanja so postavljeni tudi v dialog z zgodovinskimi predmeti slovenskih oblikovalcev iz 50-ih, 60-ih in 70-ih let.


foto: Sašo Domijan


foto: Janez Kukec Mezek

Otvoritve razstave se je udeležilo več kot 200 predstavnikov nacionalnih uradov in stalnih predstavništev držav članic WIPO z vsega sveta, generalni direktor WIPO Avstralec Francis Gurry pa je prisotne nagovoril s povabilom k ogledu »izvornih carving smuči, ki so mnogim neveščim smučarjem njegovega kova pomagale obvladati zavoje« in izpostavil izrednost slovenskih sodobnih in preteklih oblikovalskih stvaritev.

Predstojnik urada dr. Vojko Toman je v nagovoru poudaril, da Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino veseli, da so številni modeli slovenskih oblikovalcev na ogled v prestižnih svetovnih muzejskih zbirkah sodobnega oblikovanja, predvsem pa da je toliko primerov slovenske inovativnosti tudi komercialno uspešnih.


foto: Sašo Domijan

Slovenski urad bo še naprej spodbujal oblikovalce k ustreznemu varovanju svojih stvaritev, od industrijskih in obrtnih izdelkov do izdelkov za vsakdanjo rabo in ozaveščal javnost o pomenu intelektualne lastnine nasploh, tudi z vidika negativnih posledic ponarejanja in piratstva. Urad RS za intelektualno lastnino je namreč že skoraj 25 let partner slovenskega gospodarstva in s svojim delom pomembno vpliva na raven zavedanja o pomenu intelektualne lastnine. Ponudbo svojih informacijskih in drugih storitev za slovenska podjetja, ustvarjalce in inovatorje bo tudi v prihodnje nadgrajeval v iskanju sodobnih rešitev.


foto: Sašo Domijan

 

Videoposnetek o otvoritvi razstave, ki ga je posnela ekipa WIPO, si lahko ogledate na:

http://www.uil-sipo.si/fileadmin/upload_folder/novice_dogodki/WIPO_SR_2015/WIPO_Slovenia_07-10-2015-SD.mp4

Obvestilo WIPO o uporabi: This link provides access to video footage that was recently taken by WIPO's video team. You may use the original footage by crediting WIPO. Any manipulation or editing of the original footage would require clearance and approval by WIPO’s video team.


 

<< Nazaj na koledar

Naslovnica | O uradu | O intelektualni lastnini | Priročnik za izumitelje | Za novinarje | Kontakt in podatki