Varstvo znamke v Sloveniji

Postopek za registracijo znamke v Sloveniji se začne s prijavo pri Uradu RS za intelektualno lastnino.

Pogosta vprašanja

Dokumenti in obrazci

Zakonodaja

Zakon o industrijski lastnini (ZIL-1-UPB3, UL RS, št. 51/2006 in 100/2013)

Zastopniki

Pri sestavljanju prijave vam lahko pomagajo pooblaščeni zastopniki.

Pristojbine

Prijavna pristojbina in pristojbina za registracijo znamke, vključno z veljavnostjo za 10 let, za do tri razrede: 250 EUR

Prijavo lahko slovenski prijavitelji vložijo sami ali prek zastopnika, ki je vpisan v register zastopnikov pri uradu, tuji pa samo prek zastopnika.

Prijava se vloži bodisi osebno v sprejemni pisarni urada bodisi po pošti oziroma telefaksu. Urad preveri, ali prijava izpolnjuje pogoje za registracijo znamke, ne preverja pa obstoja že prej registriranih enakih ali podobnih znamk. Če prijava izpolnjuje vse predpisane pogoje, jo urad objavi v svojem uradnem glasilu. Imetnik že prej registrirane enake ali podobne znamke lahko v treh mesecih od dneva objave prijave vloži pisni ugovor zoper registracijo.

Podrobnejše informacije o tem, kako registrirati znamko pri Uradu RS za intelektualno lastnino, predstavljamo v podrobnih navodilih.