24.04.2020

Svetovni dan intelektualne lastnine 2020

Inovacije za zeleno prihodnost

Zelena prihodnost postaja dolžnost. Zato kampanja na svetovni dan intelektualne lastnine 2020 v središče prizadevanj postavlja inovacije za oblikovanje nizkoogljične prihodnosti. Prepoznavanje potrebe po ukrepanju za ohranjanje okolja je vedno večje po celem svetu, posamezniki, podjetja in vlade ukrepajo v boju proti podnebnim spremembam.

Evropska komisija je postavila cilj, da bo EU do leta 2050 ogljično nevtralna, nekatera mesta in regije pa želijo cilj doseči še hitreje. Vpliv podnebnih sprememb se čuti po vsem svetu, vedno več je ekstremnih dogodkov - neviht, poplav, suše, požarov in opustošenj, ki jih povzročajo.

Porast zelenih inovacij je zato potreben za odpravo podnebnih sprememb in prehod v trajnostno gospodarstvo z nizkimi emisijami ogljika. WIPO je pripravil statistiko inovacij okolju prijaznih tehnologij, kar je prikazano na podlagi mednarodnih patentnih prijav (PCT) v štirih kategorijah tehnologij zelene energije: alternativna proizvodnja energije, zlasti tehnologije obnovljivih virov, tehnologije za varčevanje z energijo, zeleni prevoz in proizvodnja jedrske energije.

Več (v angleškem jeziku) je na tej povezavi.

Reševanje svetovne podnebne krize je izjemen izziv, ki je skupen vsem prebivalcem Zemlje. Skupaj za zeleno prihodnost!

Več (v angleškem jeziku) je na tej in tej povezavi.

maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)