21.11.2018

Študija EPO o trendih na področju avtonomnih tehnologij

Izjemen porast patentnih prijav za samovozeča vozila

Evropski patentni urad (EPO) je objavil študijo z naslovom »Patenti in samovozeča vozila«, ki ponuja celovito sliko trenutnih trendov in vodilnih tehnologij na področju samovozečih vozil. Študija je bila izvedena v sodelovanju z Evropskim svetom za raziskave in razvoj v avtomobilski industriji (EUCAR).

Študija je edinstven vir podatkov, ki bo zlasti oblikovalcem politik in industriji omogočil razumevanje in predvidevanje pomembnih sprememb na tem področju.

Nedavni statistični podatki o patentnih prijavah kažejo, da inovacije na področju samovozečih vozil hitro naraščajo in lahko pomenijo prihod transportne revolucije. Študija ugotavlja, da se je število evropskih patentnih prijav, povezanih z avtonomno vožnjo,  v zadnjih letih povečalo  dvajsetkrat hitreje od drugih tehnologij.

Podatki študije kažejo, da so se od leta 2011 do leta 2017 patentne prijave za avtonomno vožnjo pri EPO povečale za 330 %, medtem ko so se v vseh tehnologijah skupaj v istem obdobju povečale za  16 %. V zadnjih desetih letih je EPO prejel približno 18.000 patentnih prijav povezanih s samovozečimi vozili, samo v letu 2017  je bilo takšnih prijav 4.000. V inovacijah na področju samovozečih vozil  vodita Evropa in ZDA, vsaka s po 1.400 patentnimi prijavami v letu 2017.

Celotno študijo si lahko preberete na: http://documents.epo.org/projects/babylon/eponet.nsf/0/65910DF6D3F02057C125833C004DB1E6/$File/self_driving_vehicles_study_en.pdf

december (1)  november (8)  oktober (5)  september (7)  avgust (4)  julij (4)  junij (5)  maj (6)  april (5)  marec (9)  februar (6)  januar (7)