08.06.2020

Originalen.si

Novo spletno mesto o ponarejanju in piratstvu

V počastitev svetovnega dneva boja proti ponaredkom, ki ga letos obeležujemo 10. junija, je začelo delovati novo informacijsko spletno mesto originalen.si.

Spletno mesto je nastalo v okviru projekta »Kampanja proti ponarejanju in piratstvu«, katerega nosilec je Urad RS za intelektualno lastnino (urad). Projekt je finančno podprl Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO).

Namen spletnega mesta je ozaveščanje javnosti o problemu ponarejanja in piratstva ter gospodarskih in drugih posledicah obeh pojavov za družbo, okolje, imetnike pravic intelektualne lastnine in potrošnike.

Obenem je cilj seznaniti potrošnike s tveganji, ki jih ponarejeno in piratsko blago lahko pomeni za njihovo zdravje in varnost.

Spletno mesto vsebuje mnogo informacij o intelektualni lastnini in koristnih nasvetov za potrošnike in podjetja, med drugim kako prepoznati ponaredke in se jim izogniti pri nakupu prek spleta ter kako prepoznati spletne strani z nezakonito vsebino.

Za pomoč pri vzpostavitvi spletnega mesta se urad zahvaljuje EUIPO, Norveškemu uradu za industrijsko lastnino in Danskemu uradu za patente in znamke. Prav tako se za sodelovanje pri pripravi nekaterih vsebin spletnega mesta zahvaljuje centru SI-CERT, Evropskemu potrošniškemu centru Slovenija, Finančni upravi RS, Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke, Pošti Slovenije in Tržnemu inšpektoratu RS.

julij (2)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)