15.07.2020

Ob 100 letnici prvega podeljenega doktorata ljubljanske univerze

Ana Mayer Kansky, 1895 - 1962

Na današnji dan pred 100 leti, 15. julija 1920, je bil na novoustanovljeni univerzi v Ljubljani podeljen prvi doktorat znanosti. Prejela ga je Ana Mayer Kansky za disertacijo »O učinkovanju formalina na škrob« in tako postala doktorica znanosti s področja kemije.

Ana Mayer Kansky se je rodila 20. junija 1895 v Ložah pri Vipavi. Šolala se je na liceju v Ljubljani, visokošolsko izobrazbo pa je prejela na Dunaju. Po poroki z dr. Evgenom Kanskym se je odločila za pot podjetnice. Skupaj sta ustanovila podjetje dr. A. Kansky, Kemična tovarna. Izdelovali so eter in mnogovrstne kemikalije za potrebe industrije. Bila je pionirka kemične industrije, z ustanovitvijo tovarne sta zakonca Kansky postavila temelje slovenski kemijski in farmacevtski industriji.

Celoten članek je objavljen v glasilu Ljubljana, št. 6/2020 na strani 31, dostopen je na tej povezavi.

avgust (5)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)